Защо лимонена киселина, вместо оцет, и защо не е едно и също


По броя уникални посещения и отзивите, които получавам по всички възможни канали на комуникация, зная, че блогът се чете, и то много.
Друго, което разбирам от тези статистики е, че българите все по-често се впускат в търсене на по-естествена алтернатива на продуктите за почистване и поддържане на дома.

Това, бих казала, е просто прекрасно, и ето ме по този повод с нова публикация! Пиша я най-вече с цел да задълбоча някои детайли за продуктите, които приготвяме у дома с подръчни средства.

Със сигурност всички обичаме да ни е чисто, уютно и приятно, е, поне на мен и заобикалящите ме приятели и познати. Дали с конвенционални продукти, дали с еко и био продукти, закупени от магазина, или чрез комбинация от подръчни средства, които се намират във всеки дом, целта е една – хигиена, тоест да почистим адекватно и видимо, да обезмирисим, обезмазним, дезинфекцираме и т.н. Знаете, че в блога ще намерите сполучливи идеи за тази цел.

Имайте предвид обаче, че не всяка съставка, която използваме в кухнята, включително за готвене, е безобидна за почистване. Не забравяйте, преди да се развихрите в къщи с подръчни средства, да обърнете внимание на Таблицата ми за съвместимост на материали и вещества.

Точно в този контекст искам да ви разкажа за малката, но същевременно голяма разлика между оцета и лимонената киселина. Каква ли пък е толкова разликата, ще кажете? Освен, че оцетът става за салата, а лимонената киселина за супа? Това в рамките на шегата, разбира се 🙂

Да, ясно е, че това са два простички продукта, и двата са кисели, както на вкус, така и като химични характеристики.
Именно това, че тези два продукта се използват в кухнята и са напълно естествени, не винаги означава, че са безопасни спрямо всеки материал, който съставлява дома ни, съдовете, електроуредите, както и екологични и щадящи природата.

Оцет срещу лимонена киселина
Оцетът съдържа оцетна киселина, (елементарно, нали), и в този смисъл може да бъде полезен във всички случаи, в които е необходима кисела среда, за да постигнем определени резултати у дома. Например да си помогнем с отстраняването на котлен камък от мивката, плочките, кухненската батерия и мивка, душа и т.н., да почистим пералнята и миялната … Всички софиянци сме невероятни късметлии в това отношение и дори не се сещаме за този проблем. Киселата среда ни служи също така и за омекотяване на тъканите на прането, и, както знаем, и за изплакване на косата, за да я направи по-лъскава. С две думи, той е нещо безобидно, а и се яде.

Все пак, ако трябва да помислим и за природата, трябва да обърнем внимание и на някои други аспекти.

Изследванията за биоразградимост ни подават конкретни данни, че оцетната киселина, използвана в идентична концентрация като лимонената, е в пъти, и то много пъти по-замърсяваща от нея. Какво означава „замърсяваща“, ще обясня по-долу.

Освен това обикновено в магазина купуваме оцет със съдържание на оцетна киселина 6%, тоест за да постигнем същия ефект, в сравнение с лимонената киселина, която се предлага в сух вид, е необходимо да употребим много, наистина много повече количество оцет. Освен, че това е по-скъпо решение, се налага носим от магазина, употребим и съответно изхвърлим (или предадем за рециклиране) доста голямо количество пластмасови или стъклени бутилки от оцета.

Оцетът е също така по-агресивен спрямо металните повърхности, може да се свърже с никела, който се съдържа в стоманените корита на кухненските мивки и други такива повърхности и ако сте, както съм аз, алергични към никел, ви гарантирам шанса да се сдобиете с кожно раздразнение или дерматит.

Направено е сравнение между съдържанието на метали чрез анализ на отпадната вода от 2 идентични по модел перални, в едната при пране е добавен оцет, в другата – лимонена киселина. При пералнята с лимонена киселина съдържанието на метали е под всякакъв критичен и измеряем минимум, докато в случая на пералнята с оцет във водата са установени десетки милиграми метали. Бих добавила, че оцетът, освен всичко, мирише, по-добре да си го пазим за салатката, а защо не и за туршийката.

Тук ви предлагам статистиките за екологичния отпечатък на лимонената и оцетната киселина.
На страницата на Европейската комисия можем да намерим различни параметри, които са публично достояние, между които и DID List (detergent ingriedients database), които са използвани за изчисленията, които показвам по-долу (не съм автор на изчисленията).

160 Acetic acid 1666,66 (оцетна киселина)
115 Citrate and citric acid 31,25 (лимонена киселина)

В случая и двете суровини са счетени за безводни (чисти). Какво означават тези неясни стойности?
Ще ви обясня веднага. Означават, че на практика, за да неутрализираме 1% оцетна киселина, са необходими 1666,666 литра вода, тоест да се достигне разреждане на оцетна киселина в даден воден басейн, до степен, до която водните организми да нямат никакви проблеми, ако оцетът попадне там.

С лимонената киселина нещата стоят по следния начин, отново според стойностите по-горе – за да неутрализираме 1% лимонена киселина, тоест, да се достигне разреждане във водата, безопасно за водните обитатели, необходимото количество вода е 31,25 литра вода.
Просто уравнение за математическо деление в този случай ще ни покаже, че лимонената киселина има 53 пъти по-нисък екологичен отпечатък.

Очаквайте ново включване, в което ще си говорим за алкалните продукти, които са ни подръка вкъщи.

До скоро!

Публикуване на коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.