Комбиниране на съставки за домашна козметика с къна и билки за коса


Има начин, ако вече сте установили прекрасния ефект на билките и къната за коса и боравите свободно с тях, да подсилите още повече техния ефект.
Опознавайки едно ново поколение съставки, можете да преминете към „висш пилотаж“, комбинирайки по този начин аюрведа с новите постижения на козметиката. Така можете да се сдобиете с още по-здрава, лъскава и еластична коса, както и със спокойна и хидратирана кожа на скалпа.

Голям брой козметични съставки, които обикновено се влагат в козметиката на пазара – конвенционална, натурална или био, се предлагат за продажба в чист вид с цел включването им в домашно приготвена козметика.
Разбира се, не с всички съставки може да се борави свободно в домашни условия, но аз съм подбрала и ви предлагам такива, които са от естествен произход.
Те не са опасни, не е задължително за тях да се използва прецизна везна, което е абсолютно задължително при много други козметични ингредиенти, които се използват у дома.
Комбинират се отлично както с къна, така и с билки. Не отслабват оцветяващите качества на къната, а напротив. Усилват ефекта на билките за коса. Човешката коса, предвид своята структура, много ги обича.

Какви са вариантите, които ви предлагам?
Активен комплекс срещу косопад и за подсилване на косъма с аминокиселини, олигоелементи и гликопротеиниоризови протеини, пшенични протеини, кератинеластин, Sulfotrico SP специфичен себорегулиращ и противопърхотен комплекс, колаген, фитостероли, сквалан, пантенолхиалуронова киселина (да, и тя е прекрасна за косата, ако не знаете).
В отделна публикация ще изброя конкретния благотворен ефект на всяка съставка за косата и „най-печелившите“ комбинации за всеки отделен случай и коса.

Как се използват?
Прибавете ги самостоятелно или в комбинация, директно в готовата къна или билкова смес, в последния момент преди нанасяне, смесете и разбъркайте добре. След това нанесете и след необходимото време за престой на билките върху косата изплакнете, както процедирате обикновено. Няма никакъв проблем да добавите и други домашни съставки, с които боравите досега – мед, намачкан банан, оризово нишесте, или каквото друго използвате. Единствено ви съветвам, ако възнамерявате да използвате от горепосочените съставки, да не приготвяте къната с лимон, лимонена киселина или нещо друго кисело, за да не отслабите техния ефект.

Препоръчвани дози на съставките за 100 g суха къна и/или билки.
Свързах дозите по този начин към сухото количество къна или билки, защото е най-добрият показател какво количество за колко дълга коса да нанесем. Изброените по-долу съставки и количества не са списък за цялостно изпълнение. Съветвам ви да се спрете максимум на 2-3 съставки. Преценила съм, че всички „си говорят“ между тях, и не се „карат“, тоест принципно няма „неправилна“ комбинация. Има, разбира се и „бинго“ комбинации, както споменах по-горе, но тях ще опиша в отделна публикация.
Не превишавайте дозите, които ви предлагам, количеството не прави ефекта, в това мога да ви уверя. Чувството за мярка е много важно! Отбелязала съм по етични съображения кои съставки са от животински произход, за да не бъдат в разрез с начина на живот на потребителките.

На 100 g суха къна и/или билки

Активен комплекс срещу косопад и за подсилване на косъма с аминокиселини, олигоелементи и гликопротеини – 20 капки
оризови протеини – 10 капки
пшенични протеини – 10 капки
кератин – 10 капки
Sulfotrico SP специфичен себорегулиращ и противопърхотен комплекс – 5 капки
колаген – 10 капки (има животински произход!)
еластин – 10 капки (има животински произход!)
фитостероли – 20 капки
сквалан – 20 капки
пантенол – 20 капки
хиалуронова киселина – (предварително приготвен воден гел) 1 супена лъжица от гела

Кога ще мога да забележа ефекта от предложената комбинация от къна/билки и козметични съставки?
Най-вероятно веднага след измиване. Важно е да разбирате, че не обещавам чудеса. Ако имате подчертано суха, изтощена, третирана коса, със сигурност ще е необходимо сериозно постоянство.
Някои от изброените съставки – фитостеролите и сквалана, предвид тяхната отлична разтворимост в масло, можете да използвате в маслена баня с масла по желание, отново те ще усилят ефекта на базовите масла.

Успях ли да събудя любопитството ви и творческия дух? Малко търпение, и ще ви предложа рецепти и „печеливши комбинации“ 🙂

Ето и линкът за първата рецепта, за измиване на косата с участието на аюрведични билки:
Измиващо блокче с аюрведични билки.

Не на последно място, да напомня!
Препоръчаните от мен продукти са козметични съставки.
Не са готов козметичен продукт и не могат да бъдат използвани самостоятелно като такъв.
Предназначени са единствено за влагане в продукти, за външна употреба и единствено за лична употреба.
Не са предназначени за препродажба и употреба в продукти за продажба от частни лица или употреба върху трети лица. Не поемаме отговорност при неправилна употреба, неправилно съхранение на продуктите и невзимане предвид на предупрежденията при употреба.
Не поглъщайте, избягвайте контакт с очите. Дръжте далеч от деца. Препоръчителната употреба по никакъв начин не замества лекарско предписание за конкретен проблем, козметиката не е лекарство!

А дотогава, обичайте се и бъдете красиви!
Валентина

Публикуване на коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.