Без амоняк?


Звъни се на вратата, и ето я Ева, да, същата Ева, чиято черна коса, поддържана с двете стъпки с къна и индиго вече познавате отдавна.
Очакваме я с нетърпение, тя понякога ми помага в грижите за баща ми, който е на инвалидна количка.
Влиза усмихната, както винаги, но забелязвам нотка на вина в погледа й, все едно търси позволение или одобрение от мен.
Преди да попитам какво има, тя ме изпреварва, вади от чантата си кутия с боя за коса и ми казва, че утре е на сватба, а корените й са бели и израснали, няма време за къна и индиго, което ще й отнеме близо 5 часа, и си е купила средство за „бързо реагиране“, за да се боядиса тази вечер.
„Взех обаче тази, защото е без амоняк!“ ми казва убедено.

Каквото и да прави, важното е тя да е доволна и да се чувства добре.
На мен пък изборът й ми даде пък повод за нова публикация.
Боите за коса, имам предвид тези, „класическите“, които смесваме у дома от тубата и шишенцето с оксидиращ крем и после съседката ни маже с четка и ръкавици в банята, докато си бъбрим сладко, са всъщност изключително често използвани в България. Много повече, отколкото си мислим.
Ще ви доверя един малък детайл от козметичния отрасъл.
Знаете ли кой е най-произвежданият козметичен продукт у нас? Да, именно, боите за коса.
Така, дотук добре, на първо място държа да отбележа, че не съдя никого за избора на продукти и начина на грижа за собствената коса. Важното е, както Ева, да сме щастливи и доволни от избора. А пък и никъде не пише, че един избор е завинаги, нали?
По-скоро ме учудва едно мое дългосрочно наблюдение, а именно, че дамите разглеждат косата си като нещо съвсем отделно от себе си и кожата си, като придатък, който може да понесе всякакви манипулации, дори понякога доста агресивни. Нанасяйки си боя за коса, тя контактува и с доста голяма кожна повърхност, дори по-голяма от лицето ни, за което винаги и често се притесняваме.
Изключително внимаваме, за да изберем най-щадящия и гарантиран крем, шампоан, балсам, серум, внимателно четем съставките му, предупредени сме евентуално кои да избягваме, доверяваме се на био сертификати и всякакви емблеми за сигурност, и в същото време си нанасяме боя за коса?
Случвало се е да ми пишат или да идват при мен с молба за съвет дами, които искат „козметика без химия“, (каквото и да означава това) за лицето и тялото си, а в същото време косите им са накъсани, пресушени, „изгорени“ от десетки години истински химичен синтез върху скалпа.
Един крем, дори и да съдържа всичките „демонизирани“ съставки накуп, които информираните дами избягват и познават, не е и 1% толкова агресивен към нашата коса и кожа, колкото една класическа боя за коса.
За мен е важно друго – даваме ли дължимата важност на отделните козметични продукти, без да пропускаме боите за коса? Доколко изборът, който сме направили е действително информиран?

С амонячните и безамонячни бои нещата не стоят толкова просто. Или всъщност, стоят прекалено просто, това можете да го кажете вие, изчитайки редовете по-долу.
Ще се опитам да ви обясня защо. Не всички бои за коса, които претендират да са без амоняк, действително не го съдържат. Обикновено, когато на опаковката на боята е изрично написано, че е без амоняк, в списъка на съставките INCI ще намерите думата „MEA“, това означава, че продуктът съдържа моноетаноламин, който е близък „роднина“ на амоняка. Той има едно предимство, а именно, че няма тази типична миризма, но ролята му е същата, той по-скоро няма роля в самия процес на багрене на косъма, а е необходим най-вече за стабилизиране на продукта – повишава неговото pH и т.н. Боята като продукт има нужда от такова вещество, а дали е едното или другото, не е толкова важно.
Да не говорим, че принципно, сам по себе си амонякът е изключително летлив, още при разбъркването на боята с оксидиращия крем той вече е излетял … Моноетаноламинът, предвид, че е с по-слабо действие на молекулата, принципно се влага в по-голямо количество, за да се гарантира същия ефект.
Отново да отбележа, че не плаша и не агитирам никого какво да прави и какво да не прави със собствената си коса. Важното е да се обичате и харесвате, всичко останало ще си дойде на мястото.
Искам просто да си дадете сметка, че с амоняк или без, боята за коса си остава боя за коса, нещо като врат и шия.
А че твърдението за липсата на амоняк ни кара да направим заключение, че дадена боя е по-щадяща … ами това е маркетинг.
Щадящите варианти са други, да казвам ли кои са? 🙂

Както често казвам, козметиката съдържа много съставки, особено маркетинг и реклама 🙂

До скоро!

Публикуване на коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.