Да си направим натурален черен молив за очи


Надя КостоваПрез последните години, в които се гримирам, винаги срещах трудност да си намеря подходящ молив за очи, който да отговаря на изискванията ми и да не дразни очите. След тази рецепта повече никога няма да погледнете купешките моливи за очи! В нея има само 3 компонента и това я прави подходяща както за напреднали, така и за напълно начинаещи в приготвянето на домашна козметика.

Всичко, от което се нуждаете е: восък (пчелен и карнаубски), масла (по ваш избор), мика (черна). На същият принцип се приготвят всякакви цветни моливи за очи, каквито бихте желали. Самият молив се изсипва в кутийка и се нанася с малка четка за грим – идеални са по-твърдите четки за сенки или дори четка за червило с по-твърд косъм. Аз успях да я нанеса идеално още от първия път, без никога да съм си слагала очна линия или друг прецизен грим.

Преди да започнем малко за съставките, които избирам да сложа в моя молив. Пчелният и карнаубският восък държат молива да не се размазва лесно, когато е нанесен на очите – всяка дама знае, че това е голям недостатък на популярните индийски моливи за очи. В случая твърдостта и издръжливостта на молива се дължи в по-голяма степен на карнаубския восък, който има висока точка на топене. Маслата от своя страна имат друга важна роля – те подхранват миглите в основата и позволяват нанасянето на грима да е нежно и прецизно. Маслата, които избрах са жожоба, бадем и какао. Първото е заради високата му издръжливост и способността му да не гранясва дълго време. Бадемовото масло ми е любимо, заради способността да подхранва и да засилва растежа. Какаовото масло е заради приятния му аромат и отново за подхранване.

Ако ви заинтригувах ето и съставките, които използвах за рецептата:

IMG_20141110_101103

1 g пчелен восък
0,3 g карнаубски восък
1 g масло от жожоба
0,5 g бадемово масло
0,3 g какаово масло
1,8 g мика Moonkissed Night

Уреди:
Съд за разтопяване на маслата и восъците
Везничка
Дървено шишче за разбъркване
Чиста кутийка

Черен молив

Восъците и маслата се разтапят на водна баня. Към тях се прибавя черната мика и се разбърква с дървеното шишче. Работи се бързо, тъй като восъците и маслата се стягат изключително бързо. Сместа се слага в чиста кутийка, като за да се обере до края се използва чиста лъжичка. Дори да се натроши леко, това няма да повлияе на качеството на вашия молив. Той вече е готов и може да го нанесете с четка за грим. Количеството е колкото за поне 3 молива за очи и на практика е достатъчно за години употреба. Цената на всички продукти излиза около 3,50 лв. – поне два пъти по-малко от цената на всеки еко молив на пазара.

По същия начин може да приготвите още кафяв молив за очи с цвят Toffееlicious, тъмносин с цвят Navy, бляскав с Nearly Nude и всякакви комбинации, които желаете.

 

ЕкомамаАвтор: Надя Костова

www.ekomama.net

Още:
Маслено-минерален коректор дуо за тъмни кръгове около очите
Курсовете по красота и минерален грим на Надя Костова
Разнообразни курсове по натурална козметика на Екомама.нет
Двуфазният дегримьор на Надя
Домашен минерален коректор за пъпки

Публикуване на коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.