Естествено почистващо „фосфолипидно“ мляко 1


cleanse-face2-300x300На тази снимка със сигурност не съм аз, както не съм и авторът й 🙂 Но пък съм автор на рецептата на това творение – нежно почистващо и подхранващо мляко в буквалния смисъл на думата, защото една от съставките му наистина е краве мляко. А защо фосфолипидно? Защото соевият лецитин, главният действащ герой в този продукт, всъщност представлява смес от фосфолипиди. Споменавам ги само с цел да се аргументирам, че тяхната молекула с двоен характер може да бъде много полезна, защото ако познаваме нейните свойства и как да ги насочим в правилната посока, те могат много да помогнат на нашата кожа. Малко като женското начало, ако ме разбирате, а дали това ни прави така привързани към козметиката е повод за размисъл 🙂
Противоречиви са мненията за вътрешния прием на соев лецитин, особено в контекста на ГМО. Тук обаче става въпрос за използването му в козметиката, където вероятно не знаете, че соевият лецитин (не ГМО) е много полезен и широко употребяван. Лецитинът, нанесен върху кожата чрез влагането му в козметичен продукт има отлични хидратиращи свойства, драстично намалява дразнещото белене на люспички и е много полезен за възстановяване на еластичността на кожата. Да отбележа, че няма ограничение в какви продукти може да се използва, не само що се отнася за приготвянето на козметика у дома. Можете да го използвате както в продукти с изплакване, така и в такива без изплакване (не се пени, принципът на увличане на мръсотията е друг, за това – в друг материал). Ако измервате своите съставки у дома и имате представа от пропорциите на вашите домашни творения, ви подсказвам само, че лецитинът може да се използва до максимално 15% от цялото тегло на вашия продукт.
Напълних ли ви главите? Сега да пристъпим към най-лесната част, тоест да го направим!

Необходими продуктиНеобходими са ви:
100 мл сварено хладко прясно мляко (маслеността му няма голямо значение в случая)
10 g соев лецитин
10 g масло от лешник, или друго леко масло
2 g оризово нишесте (опция)
мерителна везничка
миксер

 

Изсипваме лецитина в млякото

Изсипваме вече измерения соев лецитин в топлото мляко и оставяме за 2-3 часа. Гранулките леко набъбват и започват да се размиват сами в топлото мляко.

Разбийте с миксер

 

 

 

След това с едната перка на миксера разбиваме до пълното разтваряне на гранулките в млякото, докато се образува гладка смес с гъстотата на боза. Отнема около 1-2 минути.

 

 

 

Изсипваме зехтинаИзсипваме предварително измереното масло в чашата.  Разбиваме до пълното абсорбиране на маслото в сместа.

 

Зехтин в чашатаРазбиваме отново

Добавяме нишестето

Нашето тоалетно мляко е готово. По желание (или при по-изявено мазна или склонна към раздразнения кожа добавяме предварителното измерено нишесте и разбиваме отново до постигане на гладка кмес.

 

 

 

Готовото тоалетно мляко

Ето така изглежда на кожата, леко и приятно е. Можете да го използвате за:
– дегримиране преди основното измиване на лицето с помощта на памучен тампон;
– почистване преди основното измиване на лицето, отново с памучен тампон;
– за същинско измиване с директно нанасяне и масаж с пръсти с последващо изплакване с вода.
Ще усетите моментално кожата си гладка, еластична и релаксирана, като неприятното усещане за сухота и придърпване след измиване при сухите кожи просто отсъства!
Забележка: Това е прясно приготвен продукт, който трябва да се съхранява задължително в хладилник и да се употреби максимум до 4 дни след приготвянето му!

Успех!
www.ekomama.net


Публикуване на коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Една мисъл относно “Естествено почистващо „фосфолипидно“ мляко