• Еко бяло без белина

  by  • септември 4, 2014 • Домашна еко-лаборатория • 1 Comment

  Сподели го с всички!Share on LinkedIn0Pin on Pinterest2Share on Google+0Tweet about this on TwitterDigg this

  Обожавам белите си кецове и не мога да си представя времето, в което не бяха в гардероба ми. Когато ги нося неуморно повече от 10 дни обаче, накрая те винаги изглеждат много мърляви и мръсни. През годините пробвах различни прахове, с които да се опитам да ги запазя бели (а не жълти или сиви), но не смеех да ги накисна в белина. Първо, защото нямам представа как тя ще се отрази на гумата и плата. Второ, защото е крайно неекологична, а и вредна за човешкото здраве. Само миризмата й ме побърква.

  Тази година обаче открих идеалното решение за моя проблем, и с известни закъснения ви го споделям. Казвам със закъснение, защото първо исках да изпробвам дали резултатът няма да се повлияе от многократното пране. Сега вече съм сигурна, че няма и смея да твърдя, че няма по-добър избелващ препарат от този. Вижте сами моите кецове преди и след третирането.

  Кецове преди и след избелване

  Всъщност продуктът изобщо не е нов, нито скъп. Казва се натриев перкарбонат. Самата аз бях доста скептична, докато не видях резултата – искрящо бели кецове само с 1 изпиране!

  Натриев перкарбонатКак се постига този ефект?

  Внимавам с прането на кецовете си, затова често ги пускам в пералнята самостоятелно, без центрофуга на 40 градуса. Както се досещате, в този случай преди много от петната оставаха по текстила и гумата. С перкарбоната обаче постъпих по-различно. Първо накиснах кецовете в 5 л. топла вода с 2 с.л. лъжици перкарбонат за 1 вечер. На сутринта те вече изглеждаха сякаш са прани, а водата беше пожълтяла. Въпреи това реших да ги пусна и в пералнята с прах за пране и още 1 с.л. перкарбонат. Виждате разликата на снимката преди и след.

  С какво перкарбонатът е различен от стандартната белина?

  Първо, той не мирише задушливо. От нормалната белина ми става лошо, но с този продукт нямам проблеми. Второ, натриевият перкарбонат е безопасен както за околната среда, така и за здравето на човека. Начинът му на действие е следният: в контакт с водата той се активира, разпадайки на кислород и сода и това осигурява неговия избелващ и хигиенизиращ ефект, който действа на различен принцип от хлора. Той отстранява петна, избелва, дезинфекцира и отстранява миризми от прането.
  Не уврежда структурата на тъканите, изплаква се напълно и не остава по дрехите. Хипоалергенен, подходящ е за пране и избелване включително на детски дрешки. Аз лично го използвам за избелване на спалното си бельо и досега не съм забелязала никакви неприятни ефекти от това.

  Очаквайте скоро рецептите на Валентина за оптимално използване на натриевия перкарбонат в ежедневието и дома с мисъл за собственото здраве и околната среда.

  Надя Костова
  www.ekomama.net

  Още:
  Когато дрехите в пералнята „пускат“ цвят

  Сподели го с всички!Share on LinkedIn0Pin on Pinterest2Share on Google+0Tweet about this on TwitterDigg this
  Nadya

  About