Слънчев „отпускарски“ балсам за устни 2


Слънчев балсам за устни

Откакто приготвям балсами за устни се сблъсквам с въпроса: кои масла са по-добри – течните или твърдите. Отговорът не може да бъде еднозначен, но за да покажа, че твърдите масла могат да са също толкова нежни и приятни за кожата на устните ни, ви приготвих следващата бърза и лесна рецепта.

Нарекох я слънчев балсам за устни – с препратка към това, че в месеца на отпуските и морето е добре да се погрижим за деликатната кожа на устните ни по специален начин. Съставките в рецептата са с известен UVфактор, но тъй като не са добавени химически филтри, те не защитават напълно от изгаряне.
Какаовото масло е известно със своите подхранващи качества, маслото е подходящо за подхранване и възстановяване на суха, третирана и изтощена кожа, а новото в рецептата е екзотичното масло от манго. То е много рядко срещано у нас, но притежава фантастични свойства. Едно от тях е да помага на наранена кожа да възвърне еластичността си, подхранва и забавя стареенето на кожата.

Друга особеност на рецептата е, че вместо обикновен пчелен восък се спрях на восък карнауба. Карнаубският восък е растителен восък, който се добива от листата на един вид дива бразилска палма. Характеризира се с по-голяма здравина от пчелния и се топи на по-висока температура. Това го прави идеален за продукти, които използваме през лятото. Имайте предвид обаче, че прави балсамите леко зърнисти като структура. За да избегнете този ефект, може да използвате в рецептата равни количества пчелен и карнаубски восък.

Продукти за 1 бр. балсам за устни
3 г. какаово масло
1 г. масло от ший
1 г. масло от манго
1 г. восък карнауба

Уреди:
Везничка
Гилза за червило
Уред за разтопяване на водна баня, но можете да използвате дори обикновена метална чашка за крем-карамел, бехерова чаша и др.

Всички продукти се измерват внимателно и се разтопяват заедно на водна баня. Изсипват се в предварително почистена гилза и охлаждате за 10 минуги. Вашият балсам за устни е готов за употреба.
Най-хубавото е, че себестойността на 1 бр. балсам за устни с тези чисти съставки е около 1,30 лв., а във всеки реномиран био магазин е 6 лв.
Заслужава си да опитате, нали?

Поздрави от плажа 🙂
Надя

www.ekomama.net

Още летни предложения:
Бляскав бар за тяло
Женски неволи или никога вече провалена ваканция заради цикъл!


Публикуване на коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

2 мисли относно “Слънчев „отпускарски“ балсам за устни