• Крем или масло, масло или крем?

  by  • ноември 27, 2013 • Знаеш ли с какво се мажеш • 0 Comments

  Сподели го с всички!Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Google+0Tweet about this on TwitterDigg this

  Крем за тяло„Защо съществуват емулсиите (кремовете), а не се мажем просто с масло?“
  Този въпрос ми беше зададен по време на курсовете по ръчно изработена натурална козметика, които периодично провеждам. Въпросът не е логично необоснован, и всъщност ми отне доста време, за да отговоря аргументирано.

  Да се мажем с масла, за да подобрим състоянието на кожата си е познато от векове. Маслото омекотява и хидратира кожата и е отлично средство за поддръжката й. Стремежът към нещо по-различно от чисти масла върху кожата обаче също не е от вчера. Първата емулсия от пчелен восък, розова вода и зехтин е била създадена от гръцкия лекар Гален през II в. от н.е. Масла трябва да има, в подкрепа на това съм обяснила механизма на проникване в кожата на кремовете, тоест виждаме, че това, което не прониква, е водата, което обуславя важна роля на маслото в кожата.
  Че трябва да се мажем с нещо е ясно и доста мислих по въпроса какво е по-добро да си нанасяме върху кожата си, крем или масло. Направих лично заключение, че това трябва да бъде крем.
  Защо крем (емулсия), а не масло – ето моите аргументи:

  – Дори ако нанасяме само масла е добре да го правим на навлажнена кожа за по-добър омекотяващ ефект и по-приятно разнасяне върху кожата си.
  – Да нанасяме върху кожата си дългосрочно само масла може да изсуши кожата, ако се използват определени масла.
  – Въпрос на естетика. Кремът е елегантен и приятен за използване. Водното съдържание подобрява усещането при допир с кожата и има по-охлаждащ ефект от този на маслото (олиото).
  – Кремът е единствен вариант за хидратиране на много мазна кожа, където маслата не са подходящи.
  – Емулсиите имат различни форми за всеки случай и вкус: крем, лосион, мляко, унгвент.
  – Емулсиите имат спектър от свойства: кремът може да варира от лек до тежък, от лесно абсорбиращ се до образуващ филм върху кожата.
  – Влагане на активни съставки: Кремовете позволяват влагането на активни съставки в крема които не са разтворими в масла, като например хиалуронова киселина, различни екстракти, алое и т.н. Позволяват и комбинирането на водноразтворими и мастноразтворими съставки, което не е възможно в маслата. Така вложените съставки посредством емулсионната форма достигат лесно до нужното ниво в кожата, за да „работят“ там.
  – Съвместимост. Кремът, посредством различните фази на емулсията, позволява включването в крема на съставки, които обикновено не са съвместими една с друга.
  – Икономия – това касае всъщност само производителите: съдържанието на вода намалява разхода за суровини.

  www.ekomama.net

  Сподели го с всички!Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Google+0Tweet about this on TwitterDigg this

  Вашият коментар