След курса по ръчно изработена козметика


DSC_0354

На 01.09.2013 в Детски Център Мататама в София се проведе Курс по ръчно изработена натурална козметика, техника „Козметични емулсии“.
Курсът беше разделен на теоретична и практическа част.
Първото нещо, което изяснихме в теоретичната част е какво е козметичен продукт по смисъла на Наредба № 36 от 30 ноември 2005 година за изискванията към козметичните продукти. Дефинирахме какво какво представлява козметична емулсия, която всички познаваме под общото понятие „крем“.
Първият крем за козметична употреба, изработен от човека е влязъл в историята с латинското наименование ceratum galeni от името на своя създател, Гален. Той е бил гръцки лекар, емигрирал в Рим през II век.
Състав на ceratum galeni: 60% зехтин 20% розова вода 20% пчелен восък. Козметичните емулсии в днешно време са различни и имат своите задължителни компоненти и фази, които трябва да се спазват. За да направим емулсията стабилна и неразделяща се, трябва да спазваме комбинацията вода, липиди и емулгираща система. Материята „емулсии“ може да бъде наистина необятна.
Обсъдихме подробно как се приготвя, стабилизира и консервира козметичната емулсия. Разграничихме видовете емулсионни кремове, говорихме какво е точно действието на емулгаторите и за хидрофилно-липофилния баланс.
Говорихме за важността на фактора рН, след което се заехме с най-интересната част – формулиране на рецепти за козметични емулсии. След като курсистките се разделиха на групи според типа кожа, всяка група изготви подходяща рецепта.
След това се заловихме за работа!
Курс по козметика

Курс козметика

Курс Козметика

В кафе паузата се насладихме на изисканите френски макарони на Миглена 🙂
Френски макарони

Ето един от кремовете, изработен по време на курса, който по нищо не отстъпва на купешките кремове:
Ръчно изработен крем за лице

Искате да научите повече за ръчно изработените кремове? Искате да участвате в такъв курс?
Пишете ми: valentina@ekomama.net

До нови срещи!
www.ekomama.net

Публикуване на коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.