• Подробно и съществено за силиконите в козметиката

    by  • август 7, 2013 • Знаеш ли с какво се мажеш • 0 Comments

    Сподели го с всички!Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Google+0Tweet about this on TwitterDigg this

    laboratorio-chimico-thumb9917577Какво представляват силиконите?

    Силиконите са неорганични полимери, които произлизат от комбинацията силиций и петролни продукти. Ако природата създава въглеродни съединения, то човекът е създал аналогични субстанции от силиций, способни да създават дълги вериги и с различни характеристики. Съществуват много видове козметични силикони, например такива с пръстеновидна структура, които се нанасят лесно и се изпаряват за кратко време (cyclomethicone, cyclopentasiloxane, cyclohexasiloxane), други, които се попиват по-трудно и не се изпаряват (dimethicone), и трети, много тежки и непопиващи, като dimethicone copolyol.

    Силиконите се използват от началото на 90-те години и се влагат масово в козметичните продукти. В наши дни те са неимоверно разпространени в козметиката. Ще ги намерите в продуктите антиейдж, околоочни кремове, продукти за косата, детска козметика, слънцезащитни кремове, водоустойчив грим и т.н.

     

    fondotinta-fluidoЗащо се влагат в козметиката?

    На първо място защото са евтини. Тук веднага обаче отбелязвам, че един скъп продукт съвсем не значи, че не ги съдържа.
    Силиконите правят продуктите много нежни, леки и приятни на пипане и при нанасяне. С тяхното влагане се избягва плътната бяла следа при нанасяне на кремовете. Те са леки и попиват веднага за разлика от много от натуралните масла. Оставят кожата копринено мека, с перфектно покритие, ако продуктът е фон дьо тен, а на косата придават блясък и обем.
    Силиконите са устойчиви на високи температури и окисляване, тоест не причиняват пролиферация на бактериите в козметичния продукт.
    Не предизвикват алергии, не проникват дълбоко в кожата. Водоустойчиви са, което ги прави широко употребявани при слънцезащитните продукти, защото подобряват ефекта от химическите филтри.

    Ексфолиант за лицеКъде всъщност е проблемът?

    Проблемът е, че силиконите се влагат в козметиката вместо натурални хидратиращи и омекотяващи масла от натурален произход. Силиконите не се абсорбират от кожата и не я подхранват, нито я хидратират, даже напротив. Силиконите образуват непромокаем слой върху кожата и не й позволяват да диша. Кожата не усвоява на практика нищо от самия крем, като в същото време не се и хидратира. Същото нещо важи и за косата, силиконът „облича“ косъма с тънък слой, който първоначално придава на косата блясък, предпазва от атмосферните влияния, но когато се спрат да се използват силикони, косата е суха, сплетена и без блясък. При продължителна употреба на силикони върху косата те се натрупват и отежняват косъма, като косата се цапа много по-бързо.
    Да не забравя да спомена, че от екологична гледна точка силиконите не са биоразградими, с използването им ние замърсяваме водите и ги натрупваме в околната среда.
    Не на последно място силиконите се използват, за да замаскират недобри козметични формули, евтини и бедни на активни съставки, защото дават привиден, но само привиден ефект, продуктът не прави друго.  

    В състава INCI на козметичните продукти, силиконите ще намерите под тези имена.

    За тези, които четат съставките на кремовете, силиконите завършват на -one и -ane. Важно е и да обръщаме внимание на позицията на силикона в общия списък на съставките, ако той се намира в началото, съдържанието му е по-високо.

    Като обобщение бих казала, че епизодичната употреба на силиконови продукти няма да ви навреди. Няма да демонизирам силиконите. Ако нямате време, а искате незабавен ефект, защото имате излизане вечерта и искате косата ви да е лъскава и с обем, еднократно използване на силиконов балсам няма да увреди косата ви. В кремовете въпросът е доста спорен, но мненията са, че силикон в концентрация максимум 2% би се толерирал сравнително добре от кожата.

     www.ekomama.net

    Още:

    За потенциално дразнещите съставки в козметиката
    За консервантите в козметиката
    рН и нашите козметични продукти

    Сподели го с всички!Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Google+0Tweet about this on TwitterDigg this

    Вашият коментар