Постигане на интересни оттенъци на косата с касия и добавки


смес с касияПриложена като маска върху косата, сама или в комбинация с други билки, масла и т.н. касията придава на косата допълнителен блясък и обем, тя е прекрасен естествен балсам.
Касията се използва още за постигане на интересни леки оттенъци на косата и освежаване на цвета, като се използва като „носител“ на другите добавки, освен, че ще ни даде благотворен ефект.
Ето един експеримент с 4 варианта смеси, който дава различни оттенъци. Използвах същите вълнени конци, каквито използвах и при експериментите с различни видове къна и постигане на различни тонове с къна.
Настоящият резултат би бил полезен за дамите, които не желаят плътно и силно конкретно оцветяване на косите си с натурални съставки, а само да придадат лек оттенък за съживяване на цвета. Разбира се, тук е показано какво се получава върху бяла основа, но не е трудно да добием идея какво може да се получи върху руса или кестенява коса.
Приготовление на сместа:
И при четирите вида смес добавих лимонов сок, оставих да оксидира 12 часа на стайна температура,  в този случай касията също е добре да се остави да оксидира. Когато я поставяме само като маска, без да целим оцветяване, не е необходимо да я оставим да оксидира, а да я приложим веднага след приготвяне на сместа. Когато обаче я приготвяме като „носител“ на оттенък, трябва да я оставим да оксидира 12-14 часа на стайна температура.
Време на престой на конците в смесите: 5 часа.
Оставих да престои толкова, за да може да се види добре резултатът на снимка, иначе в реални условия, за добиване само на оттенък бих препоръчала престой от 3 часа.

Различни тонове с касия

Конец 1
Само касия, с добавка на лимонов сок, оксидиране 12 часа, време на престой 5 часа. Има съвсем лек златист оттенък.
Конец 2.
Касия и куркума, с добавка на лимонов сок, оксидиране 12 часа, време на престой 5 часа. Резултатът е силен сигнално жълт оттенък – не мисля, че е подходящо да се прилага така самостоятелно, куркумата трябва да се смесва с нещо друго, например с червен пипер и/или къна. Всъщност направих този кичур само за да се види ефекта само от куркума, а не като предложение за самостоятелно оцветяване.
Конец 3
Касия, куркума и червен пипер се оказа много подходяща смес за добиване на лек златнорус оттенък.
Конец 4
Касия, къна и куркума. Много подходящо за общо затопляне цвета на руса до светлокестенява коса, придава изразен меден оттенък.
Конец 5
Касия и къна. Също подходящо за леко затопляне на цвета на руса до кестенява коса, придава лек меден оттенък.

Още:

Касията – тази непозната прелест
Всичко за къната
Приложение на къната стъпка по стъпка
Дневникът на моята къносана коса

www.ekomama.net

Публикуване на коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.