Постигане на интересни оттенъци на косата с касия и добавки


смес с касияПриложена като маска върху косата, сама или в комбинация с други билки, масла и т.н. касията придава на косата допълнителен блясък и обем, тя е прекрасен естествен балсам.
Касията се използва още за постигане на интересни леки оттенъци на косата и освежаване на цвета, като се използва като „носител“ на другите добавки, освен, че ще ни даде благотворен ефект.
Ето един експеримент с 4 варианта смеси, който дава различни оттенъци. Използвах същите вълнени конци, каквито използвах и при експериментите с различни видове къна и постигане на различни тонове с къна.
Настоящият резултат би бил полезен за дамите, които не желаят плътно и силно конкретно оцветяване на косите си с натурални съставки, а само да придадат лек оттенък за съживяване на цвета. Разбира се, тук е показано какво се получава върху бяла основа, но не е трудно да добием идея какво може да се получи върху руса или кестенява коса.
Приготовление на сместа:
И при четирите вида смес добавих лимонов сок, оставих да оксидира 12 часа на стайна температура,  в този случай касията също е добре да се остави да оксидира. Когато я поставяме само като маска, без да целим оцветяване, не е необходимо да я оставим да оксидира, а да я приложим веднага след приготвяне на сместа. Когато обаче я приготвяме като „носител“ на оттенък, трябва да я оставим да оксидира 12-14 часа на стайна температура.
Време на престой на конците в смесите: 5 часа.
Оставих да престои толкова, за да може да се види добре резултатът на снимка, иначе в реални условия, за добиване само на оттенък бих препоръчала престой от 3 часа.

Различни тонове с касия

Конец 1
Само касия, с добавка на лимонов сок, оксидиране 12 часа, време на престой 5 часа. Има съвсем лек златист оттенък.
Конец 2.
Касия и куркума, с добавка на лимонов сок, оксидиране 12 часа, време на престой 5 часа. Резултатът е силен сигнално жълт оттенък – не мисля, че е подходящо да се прилага така самостоятелно, куркумата трябва да се смесва с нещо друго, например с червен пипер и/или къна. Всъщност направих този кичур само за да се види ефекта само от куркума, а не като предложение за самостоятелно оцветяване.
Конец 3
Касия, куркума и червен пипер се оказа много подходяща смес за добиване на лек златнорус оттенък.
Конец 4
Касия, къна и куркума. Много подходящо за общо затопляне цвета на руса до светлокестенява коса, придава изразен меден оттенък.
Конец 5
Касия и къна. Също подходящо за леко затопляне на цвета на руса до кестенява коса, придава лек меден оттенък.

Още:

Касията – тази непозната прелест
Всичко за къната
Приложение на къната стъпка по стъпка
Дневникът на моята къносана коса

www.ekomama.net

Публикуване на коментар