• Касията – тази непозната прелест

  by  • януари 3, 2013 • Коси на фея • 4 коментара

  Сподели го с всички!Share on LinkedIn
  Linkedin
  0Pin on Pinterest
  Pinterest
  1Share on Google+
  Google+
  0Tweet about this on Twitter
  Twitter
  Digg this
  Digg

  Касия

  Cassia Obovata, или касия, или неутрална къна, отглеждана с цел грижа за косата, расте в Египет и Индия. Познаваме я също като „безцветна къна“. Cassia obovata се нарича също Senna obovata. Говорим точно за растението сена (майчин лист). Както знаем, тя се използва в народната медицина като слабително средство, но също така и като противогъбично и антибактериално средство. В света има около 400 вида касия. Касията е позната от дълбока древност и се е използвала с медицинска цел и за косите в арабските страни и Индия.  Антимикробната съставка, която имат касиите е хризофановата киселина. В чистата си форма тази киселина е жълта, което всъщност обяснява лекия златист оттенък, който касията може да придаде на русите коси. По тази причина касията се използва в различни смеси и е основен компонент в  “русата къна”, която не е руса и не е къна, но това е друг въпрос.

  Касия за косаКасията и косите
  Приложена като маска върху косата, сама или в комбинация с други билки, масла и т.н. касията придава на косата допълнителен блясък и обем, тя е прекрасен естествен балсам. Естествените растителни екстракти подхранват скалпа и заздравяват структурата на косъма. Препоръчва се също за третиране на проблеми, като мазна коса или възпален, лющещ се скалп.
  За целта трябва да я разтворите в топла вода на кашичка с гъстотата на кисело мляко.

  Какво още трябва да знаем
  За да извлечем максимална полза от касията за косите си, трябва да знаем как точно действа тя. Докато къната има кисело рН, то касията е с основно рН. Както съм писала и друг път, киселинността “затваря” кутикулата на косъма, той изглежда гладък и лъскав и отразява по-добре светлината. Как логично трябва да процедираме – трябва да балансираме рН-то на маската ни с касия, която ще поставим върху косата си, тоест да добавим малко лимонов сок. Това ще придаде допълнителен блясък на косата. Има различни варианти за маски за коса с касия, според това какво целим като ефект. Ще се постарая в следващите дни да ви дам няколко рецепти, които действат просто безотказно!

  За дамите с химически боядисани коси, или с небоядисвани, или с къносани – не подценявайте и не подминавайте „безцветната“ къна, тя е невероятна и няма никакъв проблем да я прилагате! Използвайте я по веднъж в месеца и ще осигурите на косите си страхотен и видим комфорт!
  Касията се използва още за постигане на интересни леки оттенъци на косата и освежаване на цвета, като се използва като „носител“ на другите добавки.

  Очаквайте:

  Варианти за маски с касия
  Постигане на интересни оттенъци на косата с касия и добавки

   www.ekomama.net

   

   

  Сподели го с всички!Share on LinkedIn
  Linkedin
  0Pin on Pinterest
  Pinterest
  1Share on Google+
  Google+
  0Tweet about this on Twitter
  Twitter
  Digg this
  Digg

  4 Responses to Касията – тази непозната прелест

  1. boikasliven
   септември 4, 2013 at 14:41

   Бих искала да попитам дали има някакъв проблем и трябва ли да се тества преди употреба,тъй като направих алергия от боя за коса.От там тръгна и алергия към почти всичко-шампоани,балсами,маски и друга козметика и в момента мия косата си единствено с катранен сапун,но ми се искаше да изпробвам и касия 🙂

  2. Valentina
   септември 12, 2013 at 15:56

   Не ми е известно касията да има ефекти като алергия и други реакции. Тя няма нужда да се тества предварително. Успех!

  3. Viktoria
   октомври 30, 2013 at 14:01

   Здравейте! Да разбирам, че след употреба на касия няма проблем химически да се боядиса косата?

  4. Valentina
   ноември 4, 2013 at 16:23

   Да, точно така!

  Вашият коментар