Всичко за индигото 2


Индигото, или както още го наричат, черна къна, е прах, който се добива от сухи листа на тропическото растение Indigofera Tinctoria. Листата се потопяват в цистерни с вода и сместа се оставя да ферментира така че глюкозидът индикан (прекурсорът на индиговата боя), естествено съдържащ се в растението, се превръща в син оцветител, наречен индиготин. Добитият пигмент след това се добавя към основен разтвор, пресова се в калъпи и се изсушава. В края на процеса се добива фин зеленикав прах с оцветяващи свойства. От дълбока древност се използва само или в комбинация с къна за оцветяване на коси и тъкани.

Как да разпознаем качественото индиго
Първото нещо, което трябва да направим преди да си закупим индиго, е да проверим етикета: трябва да съдържа само името на растението, Indigofera Tinctoria, или най-много още растения, които се използват за добиване на различен оттенък, например Juglans regia, тоест орех. Важно е да се провери, че няма съдържание на натриев пикрамат (sodium picramate) и парафенилендиамин (PPD), които са потенциални алергени.

Индиговият прах е зеленикав и мирише на замразен грах, да, точно на това ми мирише! Миризмата му е подобна на тази на естествената къна, но по-слаба, но за някои и по-неприятна. Ако прахът е кафяв и при смесването му с вода стане веднага черно, отделяйки метален мирис, индигото не е чисто: вероятно има добавени билки и/или в най-лошия случай химически добавки, или към него е добавен пясък.

Как се приготвя индигото. Необходими са ви:
–  пластмасова купа
– топла вода
– индиго (200 g би трябвало да са предостатъчни за коси под раменете)
– дървена лъжица за бъркане на индигото
– 1 лъжичка сол на всеки 50g индиго
– ръкавици
– четка като за боя за коса
– стари вестници за покриване на пода
– шапка за баня
– стари хавлиени кърпи
– малко хидратантен крем

За разлика от естествената къна индигото не се нуждае нито от кисели добавки, нито от оксидиране, за да освободи цвят.  Достатъчно е да се смеси с топла (не гореща) вода, докато се образува каша с консистенцията на крем. Можем да добавим малко сол, за по-добро фиксиране на цвета. Можем да добавим няколко капки етерично масло по избор, за да подобрим мириса на индигото.
При нанасяне на индигото е добре да постелим на пода стари вестници, за да избегнем сини капки навсякъде. За да избегнем петна върху кожата е добре да нанесем хидратантен крем на „рисковите“ зони – в основата на коните и около ушите.

Как се нанася:
Към индигото можем да добавим амла или 1-2 лъжици балсам за коса, като не трябва да съдържа масла или силикон, които могат да попречат на цвета, имайки предвид обаче, че всички балсами за коса имат леко кисело pH, тоест цветът няма да е толкова силен.

Чисти или мръсни коси? Препоръчително е нанасянето на индигото на чисти коси. Евентуалното присъствие на себум може да послужи като бариера за наслагването на оцветяващите молекули в косъма.
Сухи или мокри коси? За да улесним нанасянето на индигото е препоръчително да навлажним косите предварително, но не е фатално, ако нанесете индигото на сухи коси.

Изплакване
След необходимото време престой, можем да пристъпим към изплакване, като мием косите, докато водата стане бистра. Тогава можем да измием косите с шампоан и да сложим балсам. За фиксиране на цвета можем да използваме 2% разтвор на лимонена киселина за последно изплакване.

Покриване на белите коси с индиго, процедура от две фази
Ако нанесем къна на бели коси, то молекулата на лаусонията ще проникнат в кератина на  кутикулата и ще го оцветят в оранжево. Ако веднага след това нанесем индиго, то молекулите на индигото pще проникнат в кератина на кутикулата на косъма. Индиговият прах е алкален и ще реагира с къната, която е кисела и ще потъмни оранжевия цвят. Като резултат от това взаимодействие косата ще е почти черна.

www.ekomama.net екологични продукти за малки и големи


Публикуване на коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

2 мисли относно “Всичко за индигото

  • Avatar
    vaninaell

    Преминах на боядисване с къна, запалена от снимките на косите в Екомама. Отбелязвам, че косата ми е дехидратирана, тоест суха в краищата, но с много себум в корените от скалпа… Косата ми е черна. Боядисване е с всички видове бои на пазара и скъпи и евтини! Мислех, че имам права, ЛЕКО чуплива коса. От 3 месеца и половина не я бях боядисвала с боя и ефекта е че, в корените няма толкова себум. Направих 5 часа с къна от Екомама, след това глис с индиго и ефекта е: Косата е бляскава, много по-начупена, което обяснявам, че вече не е толкова суха и влажността позволява да се оформят красиви чупки! Да, ефекта е поразителен от първия път! Косата е черна, с леки медни отблясъци на слънце. Къната и индигото се нанасят лесно, като боя! Отбелязвам, че преди години съм се правила с къна, която беше с огромни парчета от разстение, трудно се измиваше! А къната от Екомама е гладка и миришеща приятно, като току що изсушено сено. Никога повече боя! Ще пиша пак при повторно къносване!