Клеми – страст към червения цвят 3


Това е Клеми, или по-точно нейната коса. Ето какво ни разказа тя:

Косата ми е небоядисвана и некъносвана, с бързо омазняващи се корени и косопад.
От известно време ми се въртеше идеята да посегна пак към червената боя, защото съм установила, че червена коса най-много ми подхожда. Но поради косопада се въздържах от това решение. След кратко обмисляне реших да пробвам с къна, за да видя колко точно червена мога да я направя по този начин. Като същевременно се надявам да намаля омазняването.
Цветът ми е кестеняв, като в зависимост от сезона и светлината варира, но винаги има един съвсем лек, естествен меден нюанс. Къносвала съм се и преди, знам приблизително какво да очаквам. Но не бях пробвала мароканска къна, така че все пак нямаше как да знам какъв ще е крайният резултат.
Рецепта: Разбърках половин пакетче къна само с топла вода, получи се хубава, кремообразна смес. Къната е много фина, всъщност се наложи да бъркам доста, но не е страшно. Оставих да отлежи около 12 часа и непосредствено преди нанасянето добавих една супена лъжица студенопресован зехтин.
Нанасяне и престой: Нанесох я сравнително лесно, без четка, само с ръкавици. Сложих шапка за баня и оставих да действа три часа. Предварителното ми намерение беше да седя поне 5 часа, но търпението ми изневери. Отмих само с топла вода и изплакнах с вода, в която бях добавила сока на един лимон.
Резултат: Резултатът е повече от задоволителен, като се има предвид, че не стоях определеното време. Цветът много ми харесва.
За другите ползи, като намалено омазняване и преборване с косопада е рано да се говори.
За следващото нанасяне ще се въоръжа с търпение, пуканки и няколко филма за гледане, за да успея да достигна 5-те часа, а ако може и повече.
Целта ми е още по-наситен и най-вече по-ярък червен цвят.

Изсветляване на косата с витамин С
Естествената къна – всичко за нея
Дневникът на моята къносана коса
Приложение на къната стъпка по стъпка 

 

www.ekomama.net екологични продукти за малки и големи