Къна и индиго за покриване на бели коси – решение за Ева 3


С Ева търкахме един чин в гимназията. Това е нейната коса.
Ситуация: Дълги години е боядисвала косата в черно с химически бои. Косата е изтощена и изгорена по дължините. Използва голямо количество (силиконов) балсам, защото разресването няма да е възможно. Има бели коси около 40%, засилен косопад, често омазняване на скалпа и миене на косите всеки втори ден.
Цел: Да премине към по-светъл и естествен цвят, да изключи химическите бои завинаги, да се пребори с косопада, да подобри общото състояние на косата, да намали омазняването и да удължи интервала между две измивания.

Говорихме доста пъти преди тя да пристъпи към „пълната промяна“. Постарах се да й обясня какво точно да очаква и как ще протече всяка стъпка, за да няма разочарования. Мисля, че тя отлично ме разбра и подходи с търпение. Ясно е, че чудеса не могат да се случат, но ефектът от едно нанасяне е вече налице. Не вярвам тя да се върне към „традиционния“ начин.

Първо къносване: 

Стъпка 1
Процедура: Изсветляване на косата с витамин С
Два „сеанса“ през 3 дни, за да се опита да свали малко от черната боя с натурални средства преди да пристъпи към къната и индигото. Резултат има, общо леко изсветляване и по-видно изсветляване където е насложена по-малко боя от корените надолу. Използва нарочно шампоан със съдържание на tetrasodium EDTA, за да спомогне отмиването на химическата боя. Както вече съм писала по въпроса, тази съставка понижава твърдостта на водата, като увлича металните йони и ги “извежда” в канала посредством водата. Тя се влага в повечето традиционни шампоани, за да  се гарантира винаги ефект “пяна” и “измито”. Защо използвахме нарочно шампоан с тази недобра съставка: масовите бои за коса съдържат метални соли и EDTA извежда цвета навън от косъма, тоест решихме да превърнем в желан един нежелан по принцип ефект.

Обсъдихме какво е всъщност възможно да се постигне като оцветяване с природни средства и се спряхме към по-сигурния метод за покриване на бели коси и постигане на траен тъмен цвят, по-точно двете стъпки – първо къна, после глос с индиго.

Стъпка 2
Къна: Натурална индийска къна. Спряхме се на нея, тъй като по принцип индийската и пакистанската къна дават по-тъмен оттенък, а целта ни беше точно общ тъмен цвят. Къната е с отлично качество, много фина, прави кремообразна смес и се нанася без особена трудност.
Рецепта: 50g  къна, разтворена във вода и лимонов сок, ускорено оксидиране 2 часа във фурната на 40-50 градуса,
Нанасяне: Без особени трудности
Престой:  4 часа, с найлонова шапчица за баня и стара зимна шапка отгоре. Леко покапване откъм врата.
Изплакване: Лесно, употреба на балсам.
Бележки: Къната е “хванала”, корените на косата са добили очаквания червено-риж цвят където не е имало химическа боя, има общ топъл червеникав оттенък върху цялата коса. Има блясък.

Стъпка 3:
Индиго, нанесено като глос (маска с индиго, смесено с балсам).
Рецепта: 30g  индиго, разтворено във вода и щипка сол до получаването на кашичка. Добавени 4 пълни лъжици балсам. При индигото няма оксидиране, нанася се веднага.
Нанасяне: Без особени трудности, само в корените със стандартна четчица за боядисване на коса.
Престой:  1 час, с найлонова шапчица за баня
Изплакване: Лесно, без употреба на балсам.
Бележки: Индигото е “хванало”, корените на косата са добили топъл тъмнокестеняв цвят, който не се различава съществено от дължините с химическа боя. Общият топъл червеникав оттенък върху цялата коса се е запазил. Косата има блясък. Ева сподели, че я чувства по-лека и „въздушна“.

Искам да благодаря на Ева, че се обърна към мен за решение за своите коси, надявам се, че е доволна от резултата, като ще може да го поддържа без особена трудност по веднъж в месеца. Не вярвам повече да помисли за химически бои. Очаквам да ми каже във времето как се държи косата при измиване, дали се нормализира мазната кожа на скалпа и дали е удължила интервала между две измивания на косата.

Второ къносване:
Същите стъпки, първо къна, после индиго, като Ева съкрати престоя с къната до 3 часа и увеличи с 15 минути престоя с индигото. Резултатът се вижда на снимките. По нейни думи е супердоволна 🙂
Перфектно покритие на белите косиКоса с къна и индиго

Още:

Изсветляване на косата с витамин С
Естествената къна – всичко за нея
Дневникът на моята къносана коса

www.ekomama.net екологични продукти за малки и големи


Публикуване на коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

3 мисли относно “Къна и индиго за покриване на бели коси – решение за Ева

  • Avatar
    lillu

    Здравейте, толкова се зарадвах, че има хора който мислят за безвредните начини за разкрасяване и поддържане на косите:)
    Мислех да се бойдисвам за н-ти път, в момента съм рижавещо кафява, трябваше да стана тъмно-пепеляво руса. По пририда косата ми е тъмно пепелява в корена и надолу изсветлява. Обаче загубих естествения й цвят отдавна и сега се стремя към него. Опушеният отенък ми отива, защото съм синеока и с жълтеникава кожа и за съжаление рижавото ме обезличава, но вашите червени коси са красиви!
    Въпросът ми е, може ли от този цвят, който описвам като средно кафяв с рижав отенък, посредством къна и естествени добавки или боя на Логона, да постигна нещо близко до моя цвят?