Естествената къна – всичко за нея 16


Сред многото методи, използвани през вековете от жените, за да се грижат за косите си и да освежават цвета им, най-известният със сигурност е къната. Чистата къна представлява изсушено и смляно на прах растение с име Lawsonia inermis. Египетските жени са използвали къната, за да придадат на кожата, ноктите и косата червен цвят, който, напомняйки огън, е бил изискан инструмент за съблазняване. Къната също така е известна със своите антисептични качества. Тя продължава да се  използва в религиозни мюсюлмански церемонии и не само, много жени по света я използват за оцветяване на косите си, като прилагат най-различни комбинации за добиване на различен оттенък, като така избягват химическите бои за коса. Lawsonia, заедно с много други растения, като Rubia tinctorum, Reseda luteola, Dracena draco, Crocus sativus, Indigofera tintoria, Juglans regia и много други, все още се използва днес за оцветяване на текстилни влакна.
Случва се, когато нямаме опит с естествените багрила, да се объркаме за състава на къната. В днешно време погрешно се назовават „къна“ не само прахът от растението Lawsonia inermis, но и прахът от indigofera, тоест индиго ( черна къна) и касията (безцветна къна). Би било по-правилно да отнесем термина „къна“ само към праха, добит от листата на Lawsonia. Тя расте в топлите субтропични области, Северна Африка, Ориента, Азия, Иран и Индия. Наречена е на името на John Lawson, който през 1709г. я описва подробно. Наречена е още  Inermis, тъй като растението няма бодли. Синоним е името “Alba”, което дължи на своите цветове в бял цвят и с приятен аромат.
Използвайки къна за оцветяване на косата се получават медни нюанси, които варират според основния цвят на косата. Върху светли коси може да се получи ярък меден оттенък, върху кестеняви коси се обикновено се получава червеникав оттенък, който се вижда на слънце. Къната няма само оцветяващи свойства, тя също така нормализира себума и е отлично средство против пърхот. Редовната й употреба прави косата по-плътна и лъскава.

Какво трябва за знаем преди да се решим да изпробваме къна?
Хубавата и качествена къна трябва да представлява много фин прах, който клони към кафеникаво. Трябва да съдържа само и единствено 100% Lawsonia Inermis, четете винаги какво съдържа продуктът, който сте закупили. Не е вярно, че къна не може да се използва върху боядисана коса. Ако къната е 100% Lawsonia Inermis, няма да има никакъв проблем. Имайте предвид обаче, че много видове къна не са чисти, съдържат метални соли, които имат ролята на оцветители. Тези соли реагират активно с кислородна вода и амоняк, които се съдържат в боите за коса и предизвикват нежелани реакции. Най-използван е оловния ацетат, но в нискокачествените къни могат да се намерят и сребърен нитрат, мед, кобалт, бисмут и железни соли. При наличието на олово косите променят веднага цвета си, като това може да бъде в най-различни нюанси, сребърният нитрат дава зеленикав оттенък. Ако има мед, косите започват буквално да кипят и се отделя много неприятна миризма, затоплят се и се разпадат за ужас на притежателките им.
Най-добрият начин е предварителния тест, тоест да събираме коси, останали върху четката ни при ресане. Е, иска се малко постоянство докато ги съберем, но по-добре така, отколкото да съсипем косите си. Оформяме ги с ръка като кичурче, приготвяме микроскопично количество и пробваме да ги боядисаме с къната, която сме закупили, така ще избегнем неприятни изненади. Аз гарантирам, че изненади няма да имате нито с индийската, нито с пакистанската къна от ekomama.net, те са чисти и изпробвани лично, производителите имат сертификат ISO 9001, можете спокойно да им се доверите.
Ако сте закупили от друго място къна и на нея пише 100% Lawsonia Inermis, но цветът на къната е яркозелен, то има вероятност да е добавен зелен оцветител, като това се прави за вдигане изкуствено качеството на некачествена къна. В някои къни производителите смесват и пясък, за да я направят по-тежка, това, разбира се, сериозните производители на къна не го правят. Качествената къна става лесно на гладка каша, лесно пуска цвят. Нанася се много лесно и не капе, като също така се измива лесно.

Приготвяне на къна за косата:
С пробване рано или късно ще преценим какъв е най-добрият за нас начин да я приготвим, така както и да нагодим дозировката и комбинацията с други съставки по наш вкус. Няма фиксирано правило и всеки е свободен да търси най-доброто решение за косите си. Във всеки случай традиционния начин на употреба е е следния:

1) Изсипете къната в една купа (най-добре е да е керамична, но става и пластмасова, като обаче я нарочете само за къна, защото петната ще останат) в зависимост от дължината на косата: при къса коса около 50g къна трябва да бъде напълно достатъчна, като може да достигне и до 200g за много дълга коса.

 

 

2) Добавете нещо кисело, като прясно изстискан лимонов сок, може и лимонов сок от шишенце, оцет, лимонена киселина (количество 10g на 100g къна). Това се прави, за да може къната да пусне повече цвят. Долейте топла, но не вряла вода. Водата може да бъде заменена с чай или в случай, че искате по-червен цвят, направете чай от каркаде. Някои прибавят дори червено вино, счукан карамфил, канела и т.н. Някои дами прибавят и кисело мляко, като не мисля, че има ефект върху цвета, прави се обикновено с цел сместа да е по-кремообразна и да се нанася по-лесно или просто да се разреди, като така се използва по-малко количество къна.

3) Разбърквате до хомогенна каша с гъстотата на кисело мляко, без бучки по такъв начин, че да може да се нанася лесно върху косата както ви е удобно, с гребен, с ръка, с четка за боядисване като на фризьорите. Ако миризмата на кашата ви е неприятна (въщност къната мирише на сено, билки) можете да добавите няколко капки етерично масло по желание или просто да изсипете едно прахче ванилия за сладкиши.

 

 

4) Покрийте сместа и оставете да пусне цвят. На стайна температура ще са ви необходими около 12 часа. Ако не желаете да чакате, загрейте фурната до 40 градуса и я изключете, оставете сместа вътре за около 1 час, ефектът е същия.

 

 

 

 

5) Когато цветът отгоре стане кафяв, а отдолу е по-зелен, вижда се добре в дясната част над лъжицата, това означава, че къната е готова за нанасяне. Можете да пробвате и с пръст, готовата за нанасяне къна ще оцвети кожата в оранжево.

Незадължително:
В готовата за нанасяне къна можете да добавите няколко лъжички масло или масла по желание, аз добавям бадемово, арганово или зехтин, зависи какво имам подръка в момента. Добавено в тази фаза и в малко количество, маслото не влияе на оцветяващите свойства на къната, дори се твърди, че дава още по-жив и плътен цвят.

 


Нанасяне:
Преди да говорим за нанасянето върху косата е добре да ви дам някаква обща представа за резултатите, които могат да бъдат постигнати чрез къна.


Те, разбира се, варират в зависимост от състава на сместа, естествения цвят на нашата коса и т.н., но най-общо казано върху руса коса къната ще даде яркориж цвят. На светлокестенява коса къната ще даде наситено червен оттенък. Вариациите на тоновете могат да бъдат безкрайни и това всъщност е най-хубавото според мен, че на всяка коса оттенъкът е индивидуален, може да варира от  черешово червено до медно. На тъмно кестенява коса резултатът ще бъде бъде тъмен махагон. Тук важи същото правило, различните нюанси на кестенявата коса дават различни резултати. Черните коси няма да се променят, само на слънце ще се забелязва червен оттенък.

Нанасяне на къната – стъпка по стъпка
Дневникът на моята коса

www.ekomama.net екологични продукти за малки и големи


Публикуване на коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

16 мисли относно “Естествената къна – всичко за нея