Лимонената киселина – основна суровина за домашната еколаборатория 1


Лимонената киселина /монохидрокси-трикарбонова киселина/ се съдържа в свободно състояние в сока на различни плодове – лимони, вишни, малини, грозде и др. Получава се при ферментация на захари под действието на различни плесени. Представлява безцветни призматични кристали с приятен, силно кисел вкус, без мирис. Разтваря се лесно във вода. В готварството служи за подкиселяване на салати, супи, различни ястия, майонези, за консервиране на сладка от плодове, за приготвяне на кисели напитки и др. Чистата лимонена киселина е ефикасна против котлен камък, като омекотител за пране, изплакване на съдове в миялна машина и др.
Лимонената киселина е първият и основен продукт, с който трябва да се сдобият желаещите да започнат да приготвят прости, евтини, безвредни за човека и околната среда и ефикасни домашни препарати. Ще ви прозвучи изненадващо, че тя се използва дори за косата.
Лимонената киселина съществува в три разновидности: безводна, монохидрат и тетрахидрат.
Продуктът, който предлагаме в www.ekomama.net е лимонена киселина монохидрат. Процентите и разтворите, които предлагаме за използване в рецепти, са за безводна лимонена киселина. Какво означава това? Разтвор от 15% означава 150g лимонена киселина на 1 l вода. За лимонена киселина монохидрат, също можете да я използвате за рецептите по-долу, като увеличите количеството както следва: разтвор от 15% са 165 g лимонена киселина монохидрат на 1 л вода, а 20% са 22 g на 1 л вода.
Ето част от нашите предложения:
миялна машинаМиялна машина:
Профилактика против котлен камък: 1 l разтвор от 15% (150 g на 1 l вода) изливате директно на дъното на празната миялна и я включвате на стандартна програма. Една хитринка: ако имате иноксови тенджери и тигани и не са вече така блестящи като когато сте ги купили, по време на този цикъл на профилактика ги сложете в миялната, ще се удивите от резултата. За мека вода – София – може да се прави веднъж на 3 -4 месеца. В райони с твърда вода – веднъж в месеца.
Като течност за блясък на съдове: Напълнете отделението за препарат за блясък с 15% разтвор и регулирайте индикатора за твърдостта на водата на максимума. При много твърда вода разтворът може да е и 20%.
Съвет: Не приготвяйте повече от 200 ml разтвор наведнъж, няма да ви е необходим.
пералняПералня:
Профилактика против котлен камък: 1 л разтвор от 15% (150 г на 1 л вода) изливате директно на дъното на барабана на празната пералня и я включвате на програма на 60°C.
Друг вариант: 100 г лимонена киселина на прах изсипвате директно в чекмеджето за праха за пране на празната пералня и я включвате на програма на 60°C.
Като омекотител за пране: 100 ml разтвор от 15% (15 g лимонена киселина и 100 ml вода) изсипете в отделението за омекотителя.
Съвет: измерете колко приблизително е капацитета на отделението за омекотител на вашата пералня. Може да варира от 50 до 100 ml. Не приготвяйте повече от 300-500 ml разтвор, защото ако сте използвали вода от чешмата, след около седмица може да забележите леко помътняване на готовия разтвор, което не е проблем, но е по-добре разтворът да е пресен.
баняБаня и тоалетна
За чист и блестящ фаянс: В празен флакон-спрей разтворете 75 g лимонена киселина в 250 ml хладка вода. Добавете 1 лъжичка препарат за съдове и смесете добре. Тази смес почиства прекрасно фаянса в банята.
Съвет: приготвяйте ограничено количество от тази смес, защото е нетрайна, разпадат се компонентите на препарата за съдове.

Измиване на косаЗа коса

Изплакващ разтвор за блясък и лесно разресване: Разтвор от 2%, тоест 20 g лимонена киселина, разтворена в 1 литър топла вода. Пригответе непосредствено преди използване. Нека водата да е топла, ако сте под душа да полеете главата си със студена вода няма да е много приятно ☺ Изплакнете чистата вече коса с разтвора и отмийте обилно с вода.
Съвет: За едно изплакване за дълга коса ще са ви достатъчни 500 ml, за къса коса – около 200 ml.

КънаАко използвате цветна или безцветна къна:
 8-10 g лимонена киселина на 100g сух продукт се добавят към къната вместо лимонов сок и се долива топла вода до получаването на подходящата смес, която се оставя да престои според използваната рецепта. Резултатът е лъскавина и още по-силен цвят, ако се използва цветна къна.

 

 

 

 


Още за лимонената киселина: върху кои повърхности можем да я използваме – съвместимост на материали и вещества. 

Домашна рецепта за WC гел
Когато дрехите в пералнята пускат цвят

www.ekomama.net екологични продукти за малки и големи

 


Публикуване на коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Една мисъл относно “Лимонената киселина – основна суровина за домашната еколаборатория