Коса и котлен камък, има ли връзка? 3


Царица съм на самозадаването на сложни и на пръв поглед нелогични въпроси. Проблемът е, че след това обръщам света, за да си отговоря, като търся логика и не се задоволявам с малко.
Та ето един от въпросите, които си зададох и си отговорих след една седмица умуване. Как ни влияе котленият камък, който се съдържа във водата, с която мием косата си?
Не познавам жена, която не обръща цялото внимание на света на косите си, и аз не правя изключение.
Вярно ли е, че при миене котленият камък от водата се отлага върху косите ни? Да, вярно е, котленият камък се отлага върху косите както върху каквато и да е органична или неорганична повърхност. Да отворя една скоба, че живеещите в София красавици сме истински щастливки, софийската вода е мека и благодатна за доброто състояние на косата ни. Ако пък се грижим за нея с правилните продукти … ееех, обръщат се след нас 🙂

Косъмът на косата се състои от медула (сърцевина), кортекс (слоя над сърцевината) и кутикула (външна обвивка, която предпазва целостта на косъма). Третираните с химия коси имат нарушена кутикула, под микроскоп тя изглежда като вдигнати нагоре люспи и оголва кортекса.
Котленият камък има най-негативен и виден ефект върху третираните коси с отворени кутикули. При миене те поемат и задържат повече котлен камък и това провокира един типичен мътен вид и липса на блясък, сигурна съм, че знаете какво точно имам предвид. Много котлен камък във водата означава че и шампоанът ще се пени по-малко и наистина косата дава впечатление на недоизмита. За да компенсираме това ние логично използваме още и още шампоан и рискуваме да увредим косата си. По тази причина, за да гарантират винаги ефект „пяна“ и „измито“ производителите влагат в шампоаните вещества,(обикновено това е кофти съставката tetrasodium EDTA), които понижават твърдостта на водата, като увличат металните йони и ги „извеждат“ в канала посредством водата. Те ги влагат винаги, за да се застраховат за ефекта на продукта си, а дали водата, с която се мием е твърда или мека, за производителите на масова козметика няма значение. Да отбележа, че тази „невинна“ съставка се използва в много индустриални препарати за почистване и в текстилната индустрия, по-точно при боядисването на влакната. Безполезно е да казвам, че има алтернативи, които заместват успешно EDTA и са екологични, но струват повече и затова не се изполват в масовата козметика.
Да кажа за дамите, които боядисват косите си със „стандартни“ бои за коса. При които чест ефект е отмиването на цвета. Това го дължат точно на шампоаните, които съдържат tetrasodium EDTA, тъй като масовите бои за коса съдържат метални соли и EDTA извежда цвета навън от косъма. Желан ефект за бюджета на козметичната индустрия и нежелан за джоба ни и косите ни е, че така ще си купуваме и употребяваме  още по-често бои за коса, но по тази тема ще пиша друг път. От своя страна не бих тръгнала да убеждавам дамите да не използват химически бои за коса, всеки сам преценява какво да употребява, но поне бих препоръчала да използват шампоан без tetrasodium EDTA и така логично ще си гарантират по-дълготраен цвят.

Да се върнем към котления камък. Как да избегнем ефекта „мътна“ коса без блясък? Една от бабините рецепти, които всички сме чували (а някои и изпробвали) е косите да се изплакват с оцет за блясък след измиването им с шампоан. Това за блясъка бих казала че е вярно. Киселинността „затваря“ кутикулата, косъмът изглежда гладък и лъскав и отразява по-добре светлината. Да ви уверя, изплакването с оцет няма да навреди на никого, освен, че миризмата ще я усетят даже и комшиите, които ще звъннат с шише ракия готови да опитат туршийката. От екологична гледна точка да вметна, че оцетната киселина замърсява около 50 пъти в повече в сравнение с лимонената киселина. Много по-добре е изплакване с  разтвор от 10-20 g лимонена киселина, разтворена в 1 литър вода, не мирише на нищо. Пазете очите!!!! Демонстрирам собствената си коса, измита е само с шампоан за всички видове коса с марка BIO и без абсолютно нищо друго, дори без балсам, и изплакната с „адската смес“. Цветът е чиста египетска къна върху години поддържано химически русо, затова и не е равномерен, ако има някакво значение, но на мен ми харесва така. Е, признавам, лъскавината не е като по тв рекламите с подсилен оптичен ефект и силикони, но усещането е страхотно. Лимонената киселина прави косата лесна за разресване. Да уточня, че идеята да премина от оцет на лимонена киселина не е моя, а ми беше дадена от химик-консултант на Ecolabel.

Дано да съм ви била полезна. До скоро и не забравяйте да се погрижите за косата си, тя гарантирано ще ви се отблагодари 🙂

www.ekomama.net екологични продукти за малки и големи

Снимки на структурата на косъма: http://www.pantogar.com/