Как да разпознаем истинските натурални сапуни?


Освен луксозните магазини за „натурална“ козметика по моловете все по-често ми се случва да се натъквам на малки, уютни магазинчета за ръчно изработени сладки нещица. Често в тях намирам и козметика. Обожавам да гледам, да питам, да откривам и купувам красоти от такива места.

Тук ще се спра по-конкретно на „натуралните сапуни“.
Най-общото ми впечатление е, че с изключение на единични случаи става въпрос за франчайзинг или големи вериги. Да ги споменавам ли или няма нужда?
Това, което всъщност ме дразни, е че „производителят с традиции“ използва едни омайни похвати, които намирам за противни. То не са обяснения за вековна традиция, то не е ръчна изработка, то не беше „директно от природата“ …. гарнирани тук-там с някой псевдо-научен термин, задължително включващ думата „натурален“ за подсилване на ефекта от качествата на сапуна.  Добре де, ама обръщам гърба на опаковката и нещата рязко се променят. Къде ти преди един век дядо ми е слагал в домашния „свински“ сапун tetrasodium EDTA, бе, хора, не сме всички дошли от гората ….

“Нашите сапуни са ароматизирани само с етерични масла“ …. Е добре де, кажете ми как се прави етерично масло от диня или ягода. А сапунът с мирис на „бриз“ и „море“?
“Нашите сапуни съдържат повече от 20% етерични масла”. Няма как да стане сапун от това. Етеричните масла могат да бъдат влагани в сапуните в количество максимум от 2-4%.

Как да разпознаем един истински натурален сапун от „менте“?
Ето моите похвати:
задавайте въпроси. Искайте информация за съставките INCI и произхода, проверете всички страни на етикета.
етеричните масла могат да произхождат само от растения, не съществуват етерични масла от плодове, освен цитрусовата група, където се добиват чрез изстискване. Сапунът с аромат на манго няма как да е натурален.
цветовете: цикламеното, електрик, сигналното жълто или зелено … не съществуват в природата. Естествените цветове са в пастелната гама.
прозрачните сапуни: изключително трудно е да се намери истински натурален сапун, който е прозрачен. Процесът на правенето на такъв сапун е сложен, като трябва да се добави и глицерин.

Снимка: http://www.fabiobetelli.it/

www.ekomama.net екологични продукти за малки и големи

 

 

 

Публикуване на коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.