• Крем за лице и … обувки ;)

  by  • декември 27, 2011 • Знаеш ли с какво се мажеш • 1 Comment

  Сподели го с всички!Share on LinkedIn
  Linkedin
  0Pin on Pinterest
  Pinterest
  0Share on Google+
  Google+
  0Tweet about this on Twitter
  Twitter
  Digg this
  Digg

  … или малко консуматорски размисли в навечерието на Новата Година :).

  Звъни ми моя роднина, купила си крем. Знае, че аз поназнайвам повечко за кремовете и иска да знае дали е направила добра покупка.
  Стана ми приятно, че ми се обади, явно има ефект от цялото ми четене … жената ми вярва и иска съвет. Готова е даже с крема в ръка да ми прочете съставките по телефона, това е сигурен знак, че е внимавала в “часа ми по козметика”. А това, за което най-много я харесвам, е непрекъснатия й стремеж да знае и да не се срамува да пита. Стигнала е дотам, че знае, че не името, а съставките са решаващото нещо, което прави от една кутийка с нещо бяло вътре желан и полезен продукт на рафтчето или поредната несполучлива покупка, която полита в кошчето, обикновено след като е причинила проблеми.

  Казвам й:
  –  Добре, какво съдържа този крем?

  Тя започва да срича:
  – А-куа …
  – Вода, това е ясно, с това започват всички козметични продукти, нали съм ти казвала? Нали помниш, че количеството на съставките е винаги с низходящ ред, тоест последните са в най-малко количество. Следващото кое е?
  – Па-рафи-нум ли-куи-дум …
  – Започваме зле …  това е течен парафин, производен от петрола … после?
  – Ми-не-рал ойл …
  – Ммм .. никак не ми харесва, това е вазелин, също производно на петрола, наричат го също petroleum jelly. Синът ми му откри страхотно приложение – смазва рубик кубчето си с него … А, действа страхотно и при скърцащи врати ….
  – После следват …
  И ми изброи латинските наименования на невена и лайката. След това дойде ред на три парабена, един друг неприятен консервант и парфюм с неясен произход.
  Да отбележа, че името на крема е абсолютно заблуждаващо, няма да го наричам с истинското му име, а с друго подобно – “Билково чудо”. Мястото, откъдето е купен,  също в случая също е било заблуждаващо, купила го е от дрогерия, където би трябвало да се продават истински натурални и билкови продукти.
  Питам я:
  – Колко си дала за това “чудо”? Надявам се,  че не повече от 3 лв? Две билки в море от петрол!
  – О, дадох за него 6 лв!
  – Хвърлила си ги на вятъра, защо не ми се обади преди да го купиш?
  – Ами продавачката страшно го похвали ….
  – Е, то на нея това й е работата … А от чисто любопитство, какво пише, че прави този крем?
  – Ами пише че хидратира, успокоява ….
  Не успявам да се сдържа:
  – Хахаххаха …
  – Не се смей, кажи ми … купила съм го … какво да го правя сега?
  – Каквото искаш, стига да не си го нанасяш върху кожата … и абсолютно ти забранявам да го даваш да го пипа Валерия (малка 2-годишна госпожичка)…
  – Ох … какво ли да го правя тогава … Имам идея, става ли за обувки?
  – Да, всъщност това е страхотна идея!… Дори можеш да ги импрегнираш за зимата, а течния парафин и вазелинът ще придадат и лъскавина на кожата.

  Така моята роднина се сдоби с прекрасен крем за … обувки, лъсна си чантите, коланите … но остана без крем за лице. Когато й отидох на гости в Плевен наскоро, се разходихме до една верига магазини, която я има в почти всеки град. По нейно желание й избрах два крема за сухата кожа на лицето й, които да сменя през седмица, като този, който не ползва й казах да държи в хладилник . Сега мисля да й звънна да я питам как й се отразяват, въпреки, че съм сигурна в положителния резултат.
  Дотук нищо странно но … кремовете за лице, които й избрах, всъщност са крем за … крака и крем … за тяло. Поне за такива ги беше “нарочил” производителят. Не казвам, че те не са подходящи за написаната от него цел. Но комбинацията от съставки, пропорциите им и количеството масла и ценни екстракти ги прави изключително подходящи за нейната кожа на лицето, разбира се, и за тялото. И не съдържат от най-вредните консерванти, което всъщност наклони везната в полза покупка. Да не говорим за цената, струват 3 пъти по-евтино, и то не за сметка на съставките, отколкото продуктите с надпис “За лице” на същата фирма, които имаха същите или подобни съставки. За една кутия от 100 ml и една кутия от цели 200 ml тя похарчи общо 14 лв.
  Разбрахте ли маркетинговия трик? И в двата случая е един и същ. Някой ни казва какво е най-доброто за нас и за какво да го ползваме… а от нас зависи дали да вярваме на този някой, или да знаем с какво точно се мажем.

  Ако сте стигнали дотук, значи сте прочели написаното, за което ви благодаря. Дано съм успяла да избистря идеите ви и да ви накарам да задавате повече въпроси, на които да търсите отговори.
  В същия този контекст ние подбираме всеки продукт, който предлагаме в Екомама. 

  Честита Нова и Разумна Консуматорска Година 🙂

  www.ekomama.net екологични продукти за малки и големи

  Сподели го с всички!Share on LinkedIn
  Linkedin
  0Pin on Pinterest
  Pinterest
  0Share on Google+
  Google+
  0Tweet about this on Twitter
  Twitter
  Digg this
  Digg

  One Response to Крем за лице и … обувки ;)

  1. EvaYo
   януари 5, 2014 at 23:02

   Много ти благодаря. Наистина ме накара да се замисля ис ега отивам да си чета съставките на кремовете. Знам, че не е много етично, но има ли някакъв начин да се оритнетираме сред това, което се продава на българския пазар, кое си струва и за какво – като примера, който си дала с крема за крака. Сигурно не искаш да споменаваш марки, но поне състава, който ти е направил впечатление?
   Благодаря.

  Вашият коментар