Перат ли сапунените ядки 3


Не, не твърдя, че сапунените ядки не са еко. Те със сигурност са, защото не замърсяват околната среда и не вредят на хората. Освен „малката“ подробност, че са ихтиотоксични, тоест вредят на рибите.
Но има една друга подробност. Те не вършат това, което предлагащите ги твърдят, по-точно, те НЕ мият. Тоест, дали са еко или био, или и двете, надали има голямо значение, щом това, което всъщност пере е водата.
Фабрицио Дзаго – химик, специалист по индустриална химия, еколог, международен консултант Ecolabel, разказва:

„Направих следния лабораторен тест:
В 2 стандартни перални машини (които се използват за всички официални лабораторни тестове на перилни препарати), използвах вода е с една и съща твърдост, средна, (26°F). Изпълних по 3 перилни цикъла, използвайки еднакви тъкани, с еднакъв обем и тежест. В едната пералня са сложени дрехи, изцапани със специална изкуствена мръсотия, създадена точно с цел да провери ефикасността на изпиране в “тежки” условия. В другата дрехите са прясно замърсени (моторно масло, къри, кръв, червено вино и т.н.). При първия перилен цикъл и при двете перални са използвани сапунени ядки, при втория е използвана само вода, при третия  една позната марка прах за пране.

Резултат: съжалявам, ако трябва да разочаровам и разбия илюзиите на много хора, но двойната оценка (1. Визуална, 2. Спектрометърна) потвърдиха, че “сапунените” ядки мият точно колкото чистата вода, докато стандартният прах за пране изпра голяма част от замърсяването.
Отново повтарям, че тестът е извършен в най-добрите възможни условия, използвайки сертифицирана за такива цели апаратура и лаборатория, така че резултатите са научно неоспорими, за което разполагам с данните от всички измервания. Каня всички, които твърдят, че сапунените ядки изпират, да заповядат в моята лаборатория и да извършат те самите теста. Един такъв тест струва 1200 евро, ако се окаже, че сапунените ядки изпират, ще го платя лично аз, в противен случай го плаща този, който твърди невъзможното, тоест че едно ниско съдържание на сапонини, без избелване, без ензими и без алкалност може да изпере.

Източник: http://forum.promiseland.it/

www.ekomama.net


Публикуване на коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

3 мисли относно “Перат ли сапунените ядки

 • Avatar
  fofolle

  За голямо мое сьжаление от личен опит мога да потвьрдя това, което казва авторьт. След няколкомесечно пране сьс сапунени ядки (плюс био добавки усилващи почивстващото действие) се принудих да се вьрна кьм стандартният прах за пране. Останах много разочарована (и изпьлнена с чувство на вина) най-вече, защото дьлгьт ми кьм екологията остава неизпьлнен вьпреки доброто ми желание за това.

  Може би в Индия (кьдето расте дьрвото) перат с речна вода и кислородьт, и сльнцето спомагат за доброто почистване на дрехите. Но в нашите европейски условия, в мьртвата вода на пералнята, резултат… няма.

  Успокоявам се само с мисьлта, че това е продукт, който все пак е пьтувал хиляди километри и некупувайки го, не участвам в изразходването на стотици литри керосин.

 • Avatar
  lussil

  ами аз трябва да кажа, че всъщност по мой опит сапунените ядки перат ни повече, ни по-малко от един от най-рекламираните и сравнително скъпи перилни препарати. Изпитано е върху петна от спанак на блузките на сина ми. Явно в такъв случай и при сапунените ядки и при въпросния препарат (продукт на маркетинг и промишленост) пере само водата… Нещо се обърках … Според мен сапунените ядки са много добър вариант за хора, които искат да започнат от някъде с екологичен начин на живот, а изследвания, платени от един или друг, винаги ще има. Но не трябва толкова категорично да отричаме нещо.

 • Valentina
  Valentina Автор

  По мое мнение не са добър вариант дори за хората, които искат да водят екологичен начин на живот, защото сапуненине ядки са ихтиотоксични, тоест са токсични за рибите. Това ги прави още по-безполезни от конвенционалните прахове за пране, които поне перат, освен че замърсяват. Продължавам да ги считам за неудачен и безполезен вариант за пране. Според мен и те са плод на маркетинг, предвид всичките легенди, които се носят за техните псевдокачества.