• Неконвенционално за къпането на бебето

  by  • октомври 18, 2010 • За бебето • 3 коментара

  Сподели го с всички!Share on LinkedIn
  Linkedin
  0Pin on Pinterest
  Pinterest
  0Share on Google+
  Google+
  0Tweet about this on Twitter
  Twitter
  Digg this
  Digg

  Реших, че ще бъде от полза да преведа и адаптирам за българския читател част от един полезен според мен наръчник на италианските родители, който намерих в интернет.

  „СТАНДАРТНИТЕ“ ПРОДУКТИ

  Достатъчно е да имаме минимални познания по химия, за да установим, че голяма част продуктите в супермаркета или аптеката, съдържат опасни и вредни съставки. Пример: минералното олио, течният парафин и вазелин се съдържат в почти всички конвенционални продукти за бебета и деца. Производни са на петрола, замърсяват, не са биоразградими, наскоро са включени от Европейската директива в списъка на канцерогените от клас II. Едно много известно бебешко олио, рекламирано от години за “грижата за бебето”, на практика е съставено почти изцяло от течен парафин. Прочетете етикета на задната част на шишенцето и ще ги видите със собствените си очи. При изучаването на съставките на най-продаваните продукти за бебета и деца се оказва, че често специалните продукти за “грижа за новороденото” са по-лоши дори от тези за възрастни.

  КЪПАНЕТО НА БЕБЕТО

  Противно на всичко, на което ни учат рекламите, бебето няма нужда да бъде къпано със специални измиващи продукти. Не е нужно да сме лекари или специалисти, за да стигнем сами до заключението, че колкото по-малко е детето, толкова повече трябва да внимаваме да не влиза в контакт с някой от толкова многото синтетични продукти, присъстващи в ежедневието ни. Още повече, че парфюмните композиции, съдържащи се в почти всички продукти за къпане го дезориентират и дразнят. Няма да издам никаква тайна, ако просто повторя твърдението на педиатрите,  че новородените се ориентират в заобикалящия ги свят и намират комфорт и сигурност точно чрез миризмата на мама, татко, на братчето, сестричето, дома, тоест естественото. Всякакъв тип парфюми, даже тези, съдържащи се в перилните препарати и омекотители, дразнят бебето, понякога дори много силно. Кърменето може да се превърне в трудност, ако контактът с гърдата е възпрепятстван от непознати миризми.

  Най-простото решение за къпането на детето е да се приготви ваничка, в която е разтворена 1 чаена лъжичка натурално царевично или оризово нишесте. Нишестето деликатно измива кожата на бебето и реинтегрира минералните соли, отделени от кожата във водата за къпането. Това е най-обикновен продукт, на много ниска цена. Ако детето страда от дерматит, е добре да се използва само царевично нишесте. Същото важи и за възрастни с този проблем.
  Ако косичката на бебето е малко, този прост продукт е напълно достатъчен за да я поддържаме чиста, необходимо е да я измием деликатно с подходяща гъба, потопена във водата с нишесте във ваничката. Ако бебето има много коса, може да се използва бебешки натурален шампоан, като внимавате да е в много малко количество и го разтворете във вода преди да го положите върху косата на бебето (не го съхранявате предварително разреден, има вероятност да се развали!). Колкото и да звучи странно в общия тон на веселите реклами и прекрасния дизайн на марковите стандартни продукти за бебета, не ги използвайте. Никой от тези продукти не издържа “изпита” за съдържание на безвредни съставки. Другият вариант е да се избере бебешки сапун без аромат, който съдържа безвредни компоненти, като го натъркате на дланта си след това масажирате леко косичката на бебето, след което внимателно я измийте. Вариантът със сапуна е както по-икономичен, така и по-щадящ за околната среда. Което означава по-малко опаковки (шишенца) за шампоани и душгелове, по-малък обем транспортирани стоки, по-малко въглероден двуокис отделен в атмосферата като резултат от транспорта на стоки.
  Дали е необходимо да използваме безопасни продукти, но предназначени точно за бебета и деца? Да, кожата на бебетата и децата е по-деликатна от тази на възрастните, затова някои продукти, дори органични или натурални, които са добри и безвредни за възрастните могат да са агресивни за най-малките.

  МАЗАНЕ НА БЕБЕТО СЛЕД КЪПАНЕ

  След къпането можем да масажираме бебето с подходящо олио, забележете, можем, не пиша трябва. Целта е да хидратираме нежната бебешка кожа. Ефикасно е простото чисто бадемово масло, добре е да е био. Тъй  като е много икономично и не би трябвало да съдържа консерванти, то бързо се разваля. Затова купувайте малки разфасовки и съхранявайте в хладилника, отлейте от него и дръжте подръка на стайна температура в едно съвсем малко шишенце за незабавна употреба. Слънчогледовото олио от био произход също е добър вариант, по-леко е и няма мирис. Като алтернатива на пазара има сертифицирани безвредни бебешки масла.
  Много родители имат предразсъдъци по отношение използването на прости домашни продукти и предпочитат продуктите от супермаркета. Необходимо е да споменем минералните олиа, които за съжаление се съдържат в изобилие в продуктите за деца и възрастни.

  PETROLATUM, PARAFFINUM LIQUIDUM, MINERAL OIL

  Рaraffinum liquidum  (течният парафин) реално не е производен на петрола, по-скоро е негова “фракция”, практически е … хм .. петрол. И се съдържа в много продукти, най-вече на марката Johnson&Johnson. Сещате се за тяхното бебешко олио, нали? Законовата вратичка е следната: течният парафин се смята за канцерогенен поради това, че е замърсен (с други химикали), но ако производителят твърди, че неговият течен парафин е чист, то може да го влага в козметиката. Защо го прави? Защото е евтин и не се разваля. В продуктите ролята му е на кондиционер, разтворител, емолиент.
  Тъй като е логично, че няма как да добави влага в кожата, единственото хидратиращо свойство, което би могъл да има е да ограничи изпаряването на водата от повърхността на кожата, парафинът “хидратира”, образувайки бариера между епидермиса и въздуха. Тази бариера обаче е неестествена, съставена е от молекули, различни от тези на хидролипидния слой на кожата (сместа от мазнини и вода върху епидермиса, което представлява натуралната хидратация). Дишането на кожата е затруднено, микробите върху епидермиса се оказват в “капан” под парафина, и причиняват раздразнения, особено върху по-чувствителните кожи. Някои бебета страдат от истински “петролен дерматит”.
  Ето ги съставките (INCI) на популярното бебешко олио на Johnson: paraffinum liquidum (течен парафин като основна съставка), isopropyl palmitate (втори емолиент за желаната гъстота), parfum PPT1397 (синтетичен парфюм). Разчитане на INCI: изброяването на съставките започва с тези с най-голямо количество, съдържащи се в продукта.

  Източник: Mondo Bimbo www.promiseland.it
  Снимка: интернет

  www.ekomama.net – Портал за информирани родители

  Сподели го с всички!Share on LinkedIn
  Linkedin
  0Pin on Pinterest
  Pinterest
  0Share on Google+
  Google+
  0Tweet about this on Twitter
  Twitter
  Digg this
  Digg

  3 Responses to Неконвенционално за къпането на бебето

  1. fofolle
   ноември 15, 2010 at 22:57

   Много полезна статия! Благодаря.
   Може ли линк кьм оригинала (мьжьт ми е италианец) ?

  2. Pingback: Бебешкото олио Johnson е ефикасно против котлен камък :) |

  3. Pingback: А, Б, В … в първи клас, но по козметика :) Част 2 – да се мием, но с какво? |

  Вашият коментар