Какво е Mater-Bi


Био материали или така наречените Био „пластмаси“

Екосъвместимото производство на стоки за широко потребление днес е възможна благодарение на т.нар. „биопластмаси„.

Mater-Bi принадлежи към семейството на термопластичните биоразложими материали, разработени и патентовани Novamont S.p.A, Италия. Става въпрос за ново поколение биопластика от натурални суровини, които при употреба имат същите физико-химични свойства както пластмасата, но е напълно биоразложима щом се изхвърли в околната среда. Молекулите на този материал са същите, като на полимерите, както при пластмасите, производни от петрола, като полиетилена, но с различна структура, която позволява на натуралните вещества да разкъсат дългите вериги от атоми и да ги превърнат в компоненти, които могат да бъдат абсорбирани в околната среда без токсични ефекти, които дори могат да бъдат полезни под формата на хранителни вещества за организмите – от бактериите до растенията. Едно просто „найлоново“ пликче, изхвърлено в околната среда се разлага 300-400 години, докато едно пликче от Mater-bi се разлага за няколко седмици без последствия за околната следа.

Mater-Bi се състои от царевично нишесте, картофи или зърнени култури в натурален вид, специално третирано и смесено с микроскопична част от синтетични полимери, производни от петрола, но с обработка, която превръща молекулите в биоразложими. Това означава, че Mater Bi е напълно биоразложим материал, със сертификат „OK compost„, който гарантира съвместимостта му с европейските норми за биоразложими опаковки (Директива на Европейския съюз EN 13432).

 

Ето няколко примера за приложение на Mater-Bi:

  • Лична хигиена и грижа за човека: пелени за еднократна употреба, дамски превръзки, тампони за уши, опаковки на сапун и козметични продукти.
  • Амбалаж: опаковки за сухи храни, опаковки за големи палета, ролки за опаковане, биоразложими торбички за пазаруване
  • Кетъринг: чинийки, прибори за хранене, сламки, кофички за кисело мляко
  • Разделно изхвърляне на отпадъци: торбички за органични отпадъци
  • Земеделие: film per pacciamature, vasetti per floro-vivaistica, corde
  • Аксесоари: играчки, продукти за животни, химикалки, флумастри, линийки.

Публикуване на коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.