Фоксфибър и какво трябва да знаем за негоПамукът е бил отглеждан от преди 4500 години. В сравнение със съвременния памук, памукът от древността е бил използван за храна за животните, докато в наши дни влакната му се използват за изработката на текстил и за медицински нужди.
Памукът с кафяв оттенък понастоящем расте в Перу, Еквадор, Централна Америка, Мексико и югоизточната част на САЩ. Влакната на този памук се използват като суровина за изработката на специални облекла. Късите влакна на този памук обаче изискват много търпение и умения, за да бъде обработен на ръка.
Сали Фокс не е изобретила цветния памук – той винаги е съществувал в природата. Инките са го използвали за изработката на тъкани, както и индийците. В САЩ робите са отглеждали кафяв и зелен памук в техните градини, тъй като им е било забранено да отглеждат бял памук, който биха могли да продадат.
Когато Сали Фокс е представила своя естествено оцветен памук през 1989, тя е направила нещо, което не е било правено досега – създаването на естествено оцветен памук, който може да се преде и на машина. До този момент цветния памук е имал къси и неиздръжливи влакна, като единственият начин за обработването му е бил на ръка, което е много бавен и скъпоструващ процес. Единственият вид памук, подходящ за обработка и продажба е бил белия памук, чиито дълги и устойчиви влакна са перфектни за машинна обработка. Но белият памук не е екологичен продукт. Преди да се превърне в “дънки”, ризи или друго облекло, памукът преминава през химическо избелване и боядисване, като тези два процеса замърсяват околната среда. Фоксфибър (Foxfibre), запазената марка памук на Сали Фокс, няма нужда нито избелване, нито боядисване. Нейните първи два цвята – маслиненозелено и топло кафяво са предизвикали истинска сензация. За първи път текстилната индустрия и обществото са видели колко безвредно за околната среда може да бъде промишленото производството на облекла. Поръчките не закъсняват.
От дете Сали Фокс има опит в преденето и тъкането и е добила задълбочени познания за естествените влакна. Изучава биология и ентомология и след дипломирането си заминава с Корпуса на мира в Гамбия, за да помага в борбата срещу вредителите и болестите по ориза и фъстъците. Това, което всъщност е видяла там, е колко вредни могат да бъдат пестицидите. Европа и САЩ наскоро били забранили DDT и неговите производни, и някои европейски производители “дарили” своите големи наличности на африканските страни, в течащи варели без етикет. Местните жители, натоварени да разпръскват пестицида обаче предпочитали да го продават за пари на пазара, където го купували хора като средство против хлебарки и други насекоми в домовете си. Настъпила истинска катастрофа с необратими последствия за здравето на хората. Сали Фокс организирала лекции, в които обяснявала как да се използва DDT, но много скоро се разболяла сериозно от директното излагане на пестицида. „Беше толкова ужасно, че трябваше да си тръгна“.
Когато Фокс е започнала да търси работа в началото на 1980г., фермерската индустрия е току-що навлязла в дълбока икономическа депресия, от която не се е възстановила напълно. Единствената работа, която е успяла да намери, е при фермер, отглеждащ памук, който е търсел растения, устойчиви на вредители. Един ден тя намерила торба със семена от памук, устойчив на вредители, но кафяв. Фермерът не смятал да ги използва, защото не знаел какво да прави с памук, който не е бял. Фокс била заинтригувана. Казах “А защо не го отгледаме цветен?“ спомня си тя. „И той ми каза, ‘Ами, направи го …’.” “Така че аз взех семената и изпредох всички на ръка за проба. Реших кои от тях са най-лесни за обработка и посях тях. Това беше началото.”
През следващите седем години, дори когато тя не е работела вече за предприемача, тя е се е посветила на работа с цветния памук, кръстосвайки го с бял памук, за да получи по-дълги влакна.
През 1989 тя продала първата си реколта, 122 бушела памук, на една японска фабрика. Американските клиенти не са се бавили дълго. Levi’s започнала да произвежда “естествени” дънки и други облекла. L. L. Bean, Land’s End и Esprit също направили големи поръчки. Бизнесът й се разрастнал и тя създала мрежа от производители на фоксфибър.
Сали Фокс продължава да разработва нови цветове. Отнема около 10 години внимателен подбор от реколта на реколта след първоначалната кръстоска на растенията. „Добиваш прекрасен цвят, но растението няма хубави и устойчиви влакна. Продължаваш да отглеждаш, докато не добиеш добро растение с хубави влакна. Това отнема години“ казва тя. Тя има нов червен цвят готов за пазара, в комбинация с бял памук дава красив розов оттенък. Също така тя е добавила по-ярък вариант на вече разработения от нея зелен цвят „New Green“ и цвят „Buffalo“ с шоколадов оттенък към гамата на Фоксфибър.

Публикуване на коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.