Памук


Cotton

     Памукът – бялото злато
     
Определение:  

Памукът представлява пречистените влакна от капсулите на самото растение. Това е едно от най-използваните влакна в текстилната индустрия. Приблизителният дял на употребата на памучни влакна в световното производство на текстил е около 50%.

     
История:   3000 години пр. н.е. памукът вече е бил култивиран в Индия. В последствие е бил разпространен от индийците в Китай. През това време инките вече са използвали памука.
Между VIII и X от нашата ера арабите са пренесли памука от Персия до Северна Африка, Сицилия и Южна Испания. 
     
Химичен състав и производство:  

Памучното влакно се състои от целулоза; едно ядро, обвито от няколко пласта целулоза, подобни на тези във вътрешността на лука.

След разцъфване капсулата се отваря и влакната на семената излизат навън. Тези влакна всъщност представляват памучните влакна. Едно от най-важните качества на памука е дължината на влакната. 

     
Свойства:  

Памукът може да абсорбира течност до около 20% от собственото си тегло без да изглежда мокър. Той е една приятна материя за обличане, като не нарушава естествения въздухообмен на тялото. Устойчив е на дърпане и мачкане. Понася високите температури и може да се пере дори до 150°С. По тази причина има голямо приложение в медицината, поради възможността да бъде стерилизиран.

     
   
     
Грижа:   Благодарение на химическия си състав, памукът е устойчив на топлина, механично пресоване и много химикали.
По тази причина може без проблеми да се пере на 95°C. Гладенето с гореща ютия увеличава обема на памука и го прави по-мек.
     
     
     

                 
Перете в пералня на температура до 95°С.   Не избелвайте  

Гладете при температура до 200°C

  Без химическо чистене  

Сушене в сушилня на програма за деликатни тъкани

Публикуване на коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.